Od šumavského pramene Úhlavy až po nádrž v Nýrsku

10. srpen 2017
Tajemství řek západu Čech

Řeka Úhlava pramení v překrásné šumavské přírodě. O důvod víc, proč se k jejímu prameni pod vrchem Pancíř vypravit. Nečekejte velikou řeku. Nebýt směrovek, pramen Úhlavu byste určitě nenašli. Přibližně padesát metrů pod lesní cestou těsně před Pancířem se začíná psát příběh řeky Úhlavy malou zastřešenou studánkou.

Z výšky 1 110 metrů nad mořem se ani ne jeden metr široký potůček vydá prudce do údolí
směrem ke Špičáku. Díky prudkému spádu řeky byla její voda využívána k náhonu různých zařízení odpradávna. Od vodních mlýnů, přes papírnu, až po unikátní přepadovou vodní elektrárnu, využívající vodu z nedalekého Černého jezera. Elektrárnou Úhlava také protéká, i když elektřinu tady její voda nevyrábí.

Nerad opouštím krásné šumavské vrcholky a vydávám se při proudu Úhlavy dál do hlubokého údolí směrem k Nýrsku. Před městem si chci prohlédnout vodní nádrž stejného názvu. Ta je ale nepřístupná, a smí se jen na její hráz. Nádrž byla postavená v letech 1965 až 1969. Slouží jako zásobárna pitné vody a vodohospodářská regulace toku Úhlavy. Voda odtud putuje do úpravny vody v nedalekých Milencích. S úpravou ještě čisté šumavské řeky ale určitě nemají tolik práce, jako o 100 kilometrů po proudu dál - v Plzni. Tady se o poznání špinavější voda řeky upravuje jako jediný zdroj pitné vody pro město Plzeň.

Vodu z Úhlavy pijí Klatováci i Plzeňáci

Voda z vodní nádrže Nýrsko zásobuje pitnou vodou Klatovsko a část Domažlicka. Proto vodní nádrž Nýrsko nemůže sloužit k rekreačním účelům. Na jejích březích neuvidíte ani lodičky ani chatičky, tak jako například na přehradě Hracholusky. Celou vodní plochu si přeci jen můžete prohlédnout z hráze. A pohled stojí za to.

Na obzoru v mracích jsou šumavské vrcholky

Za dobrého počasí jsou odtud vidět i šumavské vrcholky včetně Jezerní hory. Tam je vůbec nejvyšší bod celého povodí Berounky. Ve výšce 1 340 metrů nad mořem. Úhlava na své délce překoná přes 108 kilometrů. Z výšky 1 110 metrů klesne až na 303 metry nad mořem v Plzni, kde se jako pravý přítok vlévá do řeky Radbuzy.

Ale to bychom předbíhali příběh Úhlavy. Teď se od nýrské přehrady vydávám dál po jejím o poznání klidnější toku. Řeku čekají hned dvě obce s všeříkajícími názvy: Petrovice nad Úhlavou a Janovice nad Úhlavou.

Dál se Úhlava klikatí směrem na Klatovy a Švihov. Čeká ji spousta jezů, a co jez, to malá vodní elektrárna. Desítky elektráren. Zkrátka a dobře ze šumavských vrcholků a romantiky už od vodní nádrže Nýrsko jde o člověkem hodně zkrocenou řeku.

Jezy a elektrárničky, to je ještě to menší zlo, které řeku Úhlavu potkalo. Mnohem větší zásah do přirozené podoby řeky přineslo zemědělství v minulém století ve 30. a 50. letech. S potřebou scelování polí se řeka na řadě míst necitlivě napřímila. To, že to není dobré ani pro přírodu a krajinu, ani pro lidská obydlí, ať v období sucha nebo povodní, to už dnes víme. Ale náprava je téměř nemožná.

autor: Pavel Halla
Spustit audio