Šumavská řeka Otava. Kouzlo divoké přírody i drama rozstřílených vesnic

20. červenec 2017
Tajemství řek západu Čech

Řeka Otava vzniká soutokem dvou menších řek: Vydry a Křemelné. Až sem se všechny písemné prameny shodují. Ale určit, odkud je Vydra Vydrou respektive Křemelná Křemelnou, už je větší oříšek. Divoké průzračné od rašeliny nahnědlé vodě je to ale vlastně jedno.

Řeka Vydra je dostatečně známá a ročně její koryto s obrovskými balvany navštíví tisíce turistů. Přístupná bývala i v dobách železné opony. My se zaměříme na druhou ze zdrojnic Otavy – Křemelnou. Její velké území bylo součástí vojenského prostoru. Informace, kde přesně Křemelná pramení, se dosud rozcházejí.

Podle některých zdrojů je to v oblasti bývalé obce Zhůří nebo pod Můstkem. Podle jiných až soutokem s Prášilským potokem. Ať je to jak chce, v rámci České republiky drží řeka Křemelná jeden unikát.

Divočina jinde nevídaná

Je totiž jediným vodním tokem u nás, u kterého nenajdete ani jedno obydlí nebo chalupu. Ještě před druhou světovou válkou přitom její břehy lemovalo hned několik vesnic. Od roku 1950 padly postupně za oběť střelám tanků v rámci cvičných dopadišť vojenského prostoru Dobrá voda.

Vojáky vzal čas a klidné břehy dál divoce omývají vody Křemelné, až dopluje k Čeňkově pile. Důmyslnému technickému zařízení. Na výrobě elektrické energie se ale řeka Křemelná nepodílí. Přitéká si divoce až pod Čeňkovu pilu. Do práce na kdysi vyhlášené šumavské pile je tady zapojená řeka Vydra.

A pod Čeňkovo pilou se tyhle dvě krásné šumavské řeky spojí a vytvoří řeku Otavu. Při jejím stále divokém a kamenitém toku se vydáme v příštím díle. Navštívíme město Rejnštejn, vůbec první na Otavě a také Město Sušici, kde si život bez řeky nedovedou představit. I když je dokáže každoročně pěkně potrápit.

autor: Pavel Halla
Spustit audio