Vodní nádrž Hracholusky zachránila Plzeň před žízní

16. červen 2017
Tajemství řek západu Čech

Koupání, rybaření, lodní doprava nebo místo pro příjemné trávení volného času u vody. Tím vším je dnes vodní nádrž Hracholusky, která na řece Mži vznikla na začátku 60. let. Jaký byl ale původní účel gigantické stavby?

Nedostatek pitné vody v Plzni. V 60. letech minulého století totiž Plzeňané pili upravenou vodu právě z řeky Mže. Až tři čtvrtě objemu pitné vody ale odebíraly Leninovy závody, dnešní Škodovka. Hlavně v období letního sucha to byl problém.

Na konci roku 1958 byl projekt na dodnes největší vodní nádrž v Plzeňském kraji hotov. Výstavba přes 26 metrů vysoké sypané hráze v hlubokém údolí říčky Mže trvala 5 let. Dílo začalo sloužit svému účelu, tedy zásobě vody, v roce 1964.

Údolí zalilo ohromné množství vody, a nádrž dostala název po nedaleké obce Hracholusky. Začíná kousek za Stříbrem, nedaleko obce Vranov. Přehrada zcela změnila ráz krajiny. Místo hlubokého údolí vznikla souvislá vodní plocha o rozloze téměř 500 hektarů. Od jezu pod parkem ve Stříbře až k hrázi měří přehrada 22 kilometrů.

Týden vody 2

Dnes je nádrž Hracholusky stále vodohospodářským dílem, ale za posledních více než 50 let její břehy obsadily chatové kolonie, kempy i lodní přístavy. Hracholuská přehrada je rájem rybářů, vodáků i všech milovníků přírody.

V našem seriálu jsme měli exkluzivní příležitost nahlédnout do interiéru hráze. Jejím středem vede dlouhá strašidelná chodba. Po schodech sestoupáte až na samé dno původního koryta Mže. Kolem sebe vidíte jen beton a manometry, které hlídají, jaký je tlak na hrázi.

Každá sypaná hráz totiž prosakuje

Hracholuská patří k těm nejkvalitnějším v Česku. Její průsak je asi 0,2 l za hodinu, což je až desetkrát míň než u podobných hrází u nás. Je postavená velice kvalitně a většina jejích součástí je původních.

Součástí hráze je také takzvaný sdružený objet, ve kterém je vodní elektrárna o výkonu 3 MWh. Nahlédli jsme až k ní. Sestoupit se dá po ocelových točitých schodech, ale rychlejší cesta je nedávno instalovaným výtahem, který má 9 pater.

Zajímavý je také takzvaný přelivový zvon. Ten slouží v případě nebezpečně vysoké hladině při povodních k rychlému odvodu vody pod hráz. Kruhové betonové monstrum vypadá jako ohromný trychtýř. V jeho vnitřní straně jsou šikmé přepážky, které zrychlují tok vody. Kdyby se podobný zvon instaloval na jižní polokouli, museli by být drážky opačně.

Přelivový zvon shora

Za více než padesátiletou historii vodní nádrž Hracholusky neohrozila žádná povodeň, svoji kapacitou je dostatečně naddimenzovaná. To se ukázalo i při velkých povodních v roce 2002, kdy mohli vodohospodáři její pomocí snižovat průtok Mže směrem na Plzeň.

A k Plzni se vydáme v příštím dílu seriálu, kdy navštívíme unikátní technickou památku u zámku Lobkowitzů v Křimicích i soutok Mže s Radbuzou pod plzeňským pivovarem.

autor: Pavel Halla
Spustit audio