Zázračná přeměna vody z Úhlavy

25. srpen 2017
Tajemství řek západu Čech

Od města Švihov na jihu Plzeňska, kde voda Úhlavy obtéká největší vodní hrad u nás, se dál klikatí směrem na Přeštice, Nezdice, Lužany až doputuje k Plzni. Řeka je v téhle oblasti charakteristická tím, že je neustále schovaná v chumlu stromů.

Z dálky to vypadá spíš jako cesta lemovaná stromy. Břehy řeky jsou kromě míst s mosty dokonale maskované. A co obec, to jez a na něm malá vodní elektrárna. Temně zelená a zakalená voda Úhlavy doteče zanedlouho do Plzně.

Tady vytváří ještě naposled svobodně jeden veliký meandr. V místě, kterému se odpradávna říká Hradiště. A právě tady, u jezu, se rádi koupou plzeňští otužilci. Také jsem to jednou v prosinci zkusil. Brr. Ani jsem tehdy netušil, že moje první a tím poslední zimní venkovní koupání obstarala právě Úhlava. Mrazivá vzpomínka!

Raději pokračuji dál po proudu a blížím se k závěru mé cesty po této řece, k soutoku s Radbuzou. Při ohromných povodních v roce 2002 se v lokalitě České údolí spojila řeka Úhlava a Radbuza v jedno velké ohromné jezero. Tehdy byla pod vodou i plzeňská vodárna a její úpravna vody. A právě tam se teď chystám na průzkum.

Vodu z Úhlavy pijeme od roku 1889

Od té doby se samozřejmě mnohonásobně zdokonalila technologie úpravy vody. V řece také za tu dlouho dobu přibyly odpadní chemické látky, o jejichž existenci neměli naši předci na konci 19. století ani tušení. O to větší zázrak je, že z hnědozelené kalné říční vody dokáže vyrobit vodu k pití.

Vše začíná čerpáním takzvané surové vody. Nejprve se přečerpá přes hrubé a jemné česle (pozn. redakce: hustá mříž, která sloužící k zachycení plovoucích větví, kmenů, trámů a různých odpadků, popř. ledových ker) a pomocí dalších čerpadel putuje k chemickému čištění. V místnosti o velikosti přibližně dvou olympijských bazénů se voda točí přes několik rychlofiltrů hned dvakrát. Chemické sloučeniny a také granulované černé uhlí dokáže odstranit z vody i pesticidy a zbytky léčiv.

Jak postupuje lidský pokrok, postupuje i naše umění udělat ze stále špinavější vody vodu pitnou. Na konci čistícího procesu mohutná čerpadla ženou vodu do plzeňského řadu.

Z úpravny vody odcházím se spoustou podnětů k zamyšlení. Už vím, jak těžké je vyrobit pitnou vodu. A vzpomenu si na to při každém dalším spláchnutí na toaletě.

Teď se vydávám k soutoku Úhlavy s Radbuzou.

autor: Pavel Halla
Spustit audio