Dvanáctka se točí a pivo se čepuje

Když v Plzni řeknete, že jdete na jedno točené, div už na vás lidé kolem pivního řemesla nekoukají skrz prsty. Pivo se totiž v Plzni, jak nám plzeňský pivovar několik let pracně vysvětluje, zásadně čepuje. A dodává k tomu, že „točí se jen dvanáctka na Nové Hospodě“. Je to narážka na trolejbusovou linku číslo 12 a jednu z jejích dvou točen na Nové Hospodě.

V Plzni dnes máme tolik trolejbusových linek, co se dá jen vymyslet piv. Desítku, jedenáctku, dvanáctku, třináctku, čtrnáctku a dokonce i speciální, s čísly patnáct, sedmnáct a osmnáct.

Úplně náhodou jsem se nedávno dostal k rozhovoru dvou pivovarských sládků. Jeden druhého pozval na pivo slovy: „Pojď, dáme si jedno točený.“

Uvědomil si to nejdůležitější. Ono to s tou terminologií v Plzni nebude až takové dogma. Takže když se půjdete osvěžit třeba do letní zahrádky, nebojte se říct si o točené. I sládci by vám rozuměli.

Ať už v Plzni pojedete trolejbusem na pivo točené nebo čepované, třeba dvanáctkou na dvanáctku, určitě si pochutnáte. Pivo vařit umíme. Stejně dobře, jako umíme vyrábět trolejbusy. Už 80 let.

Historie a zajímavost

Linka číslo 12 se otáčí na konečné s názvem Nová Hospoda, a na druhém konci na točně v Plzni Božkově. Přes Plzeň najede 10 kilometrů a k tomu ještě některé vozy jezdí pomocí dieselagregátu až do Letkova, do zastávky Letkov Podlesí. Trolejbusová dvanáctka je tak svojí délkou trasy 14,5 kilometr vůbec nejdelší linkou v Plzni.

K Plzni pivo patří stejně jako trolejbusová doprava, která pravidelně vozí cestující už 75 let. Linka číslo 12 začala v Plzni fungovat v roce 1948. Na konci 80. let se točna v Božkově dočkala rekonstrukce v souvislosti s přestavbou mostu přes řeku Úslavu.

Naše tipy na výlet

Tím, že je linka číslo 12 nejdelší trasou vedoucí centrem Plzně, může být pro mimoplzeňské zajímavá i samotná jízda dvanáctkou. Poznáte tak v atmosféře plzeňského „tykadláku“ hodně z města. Uvidíte lihovar, historickou budovu vlakového nádraží, pivovar, Západočeské muzeum, Americkou třídu, včetně historického Wilsonova mostu přes řeku Radbuzu až téměř venkov na Nové Hospodě. Odtud se můžete vydat třeba na procházku do blízkých lesů.

Božkovský ostrov

Najdete tu příjemné stezky pro pěší, kolečkové brusle i cyklisty, ale také hřiště a příjemné posezení. Ostrov se místu říká proto, že je od pravého břehu oddělený mlýnským náhonem. Z druhé strany ho od plzeňské pevniny odděluje řeka Úslava.

Vyhlídka na Božkov

Kousek od točny v Božkově najdete také trasu Klubu českých turistů, která vás zavede až na Vyhlídku nad řekou Úslavou. Co z ní uvidíte, to napovídá její název.

Naučná stezka údolím řeky Úslavy

Pěší trasa je dlouhá přibližně 5,5 kilometru a procházka zabere přibližně dvě hodiny. Vede od soutoku s řekou Radbuzou v Plzni Doudlevcích proti proudu přes pravěké hradiště, Hradiště, Černice a Radobyčice až k vrchu Valík. Ať se z točny v Božkově vydáte na kteroukoli stranu, nemůžete naučnou stezku minout, protože točna je na její trase.

autor: Pavel Halla
Spustit audio