Linka číslo 14 vás proveze celou trolejbusovou historií i současností

15. červenec 2016

I když je trolejbusová linka číslo 14 s délkou 5,6 km v Plzni nejkratší, zaveze vás k řadě zajímavých turistických cílů. Její trasa doslova projíždí plzeňskou trolejbusovou historií. Poznáte centrum města i zelenou městskou část Doudlevce.

Trolejbus číslo 14 symbolicky projíždí křižovatkou U Jána, kde v roce 1941 vyjel vůbec první trolejbus, projíždí kolem dnes už bývalého depa na Cukrovarské ulici, ale také Průmyslovou ulicí kde se s krátkou přestávkou vyrábějí trolejbusy už od roku 1936.

Krátká přestávka představoval přesunutí výroby trolejbusů do Ostrova na Karlovarsku. Tady pro testy trolejbusů dokonce vznikla zkušební trať Ostrov – Jáchymov. S přelomem nového tisíciletí se výroba trolejbusů opět vrátila do Plzně. A vyrábějí se tu dodnes.

Jako včelky z úlu vyrážejí na zkušenou, na zkušební jízdu, trolejbusy vyráběné v Plzni pro všechna možná světová města. Na trase linky 14 tak občas můžete pozorovat trolejbusy třeba s logem města Boston apod.

V roce 1998 vznikla nová točna, konečná zastávka před Tyršovo mostem, nad řekou Radbuzou. A právě tady se nejčastěji upravují nové trolejbusy nebo jejich prototypy. Ze zastávky Tyršův most pokračují některé spoje až na Sídliště Bory, kde je společná točna i pro trolejbusovou linky 14 a 16. O šestnáctce budeme psát v příštím díle.

Zajímavostí je, že původně jezdila linka číslo 14 na opačnou stranu Plzně. V 50. letech obsluhovala tehdy malé okrajové vesnice na severním a jižním předměstí. Dnes velká sídliště Lochotín a Košutka obsluhují výhradně tramvaje a autobusy.

Naše tipy na výlet

Od Tyršova mostu se můžete například vydat po Naučné stezce Údolím řeky Radbuzy. Za mostem můžete navštívit vyhledávanou Hruškovu zahradu s památníkem obětem zla. A také na druhé straně Luftovu zahradu. V Českém údolí se zabaví celá rodina. Jsou tu dřevěné atrakce pro malé i velké.

Kdo si troufne ještě o kousek dál, dojde údolím až k přehradě. To je tip hlavně teď v létě na koupání. Ne v řece samotné. Voda je totiž dlouhodobě ve špatném stavu, ale například v koupacím jezírku, které najdete na pravém břehu vodní nádrže.      

autor: Pavel Halla
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.