Trolejbusová linka 15 je rychlou spojkou Borských polí s centrem Plzně

29. červenec 2016

Trolejbusy v Plzni slaví dvojité výročí. Úžasných 80 let od zahájení výroby trolejbusů a 75 let od startu pravidelného provozu trolejbusů v Plzni. Náš seriál o trolejbusové dopravě v Plzni je ve finále. Dnes nás čekají linky 15, 17 a 18.

Trolejbusová linka číslo 15 není v Plzni ničím novým. K obnovení linky došlo až v roce 2010, po mnohaleté přestávce od 90. let. Dnes, stejně jako v roce 1975, kdy vyjela na svou trať patnáctka poprvé, jezdí z točny v městské části Lobzy. Nově ale až do průmyslové zóny Borská pole.

Trasa linky 15 je dokladem užitečnosti a praktičnosti trolejbusové dopravy ve velkém průmyslovém městě obklopeném venkovskými čtvrtěmi. Spojuje hlavní vlakové nádraží s bránami podniku Škoda i velkými podniky na Borských polích. O cestující tak rozhodně nemá nouzi.

Největší trolejová křižovatka v České republice. U Jižního Předměstí v Plzni

Linka 15 mimo jiné projíždí vůbec největší trolejovou křižovatkou v České republice. U Jižního Předměstí v Plzni. Jen se podívejte na tu neuvěřitelnou změť drátu a trolejí.

I posilové spoje mají svá čísla

Linky číslo 17 a 18 nejsou plnohodnotnými linkami s vlastními trasami. I ony ale mají svou důležitou úlohu hlavně v dopravní špičce. Pomáhají nejvytíženější lince číslo 16. Určitě vás napadne, když se v Plzni trolejbusům tak daří, jestli se dočkáme trolejbusu číslo 19. Možná ano.

Pařížskou ulicí kromě spojů číslo 13 a 18 projíždějí všechny trolejbusy

Už nějaký čas se podle Jiřího Kohouta z Plzeňských městských dopravních podniků diskutuje o trolejbusech, které by jezdily k Fakultní nemocnici v Plzni na Lochotíně a dál na sídliště Severní Předměstí. Ať už v podobě plnohodnotné trolejové soustavy nebo v části úseku pomocí trakčních baterií. Necháme se překvapit.

Přejeme plzeňským trolejbusům hodně dalších let bezchybného provozu a hlavně samé spokojené cestující. A řidičům trolejbusů, kterých je u PMDP rovná stovka, šťastnou cestu!

Naše tipy na výlet

Nová točna linky 15 na Borských polích je na kraji lesa, odkud vede pohodlná lesní cyklostezka. Dá se tudy dojít k přehradě České Údolí nebo až na Valchu, kde je v lese pěkná Pohádková stezka nejen pro děti.

Čtěte také

Na druhé straně linky 15, v Plzni Lobzích, je příjemná procházka údolím řeky Úslavy. Vede tudy i naučná stezka s množstvím informačních panelů. Nechybí ani atrakce pro děti a možnost koupání.

Na Rolnickém náměstí můžete navštívit netradiční muzeum s názvem Příběhy dvoutaktů. Jak název napovídá, najdete tu expozici starých dvoutaktních automobilů jako je Wartburg nebo Trabant a další.

Při řece Úslavě také můžete navštívit Lobezský park. Vznikl už v roce 1933 poté, co byl vytěžen a upraven pískovcový lom.

autor: Pavel Halla
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.