Trolejbusová linka 16 pomohla přetíženým tramvajím

22. červenec 2016

Trolejbusová linka číslo 16 patří k nejvytíženějším trasám v Plzni. I proto od rána do večera potkáte většinou kloubové soupravy. Šestnáctka vás sveze z městské čísti Bory až na druhý konec města, do Doubravky.

První trolejbus s číslem 16 vyjel na trasu v roce 1988. Už tehdy spojoval dvě nová velká sídliště - Bory a Doubravku. Ne vždycky ale měly trolejbusy v Plzni na růžích ustláno. Dokladem toho je právě příběh vzniku této trolejbusové linky.

Podle Jiřího Hertla, autora článku o historii trolejbusové dopravy v Plzni, byla důležitá pro další rozvoj trolejbusové dopravy v Plzni autobusová linka č. 29 z Doubravky na Bory. Po třináctileté přestávce v rozvoji trolejbusové dopravy v Plzni se až 30. ledna 1988 trolejbusy dočkaly nové trasy. Linka 16 úplně nahradila autobusovou linku 29.

Postavila se nová infrastruktura na Doubravce v ulici Na Dlouhých a nový byl také celý úsek z Tylovy ulice, ulicí Koperníkovou až na sídliště Bory. Hodně se tak ulevilo v té době přetížené tramvajové lince č. 4 a hlavně obyvatelům Jižního Předměstí. Tam přinesly trolejbusy po téměř sto letech zkrácení docházkových vzdáleností.

Točna na Borech je hned u Borského parku

V příštím, již závěrečném díle našeho miniseriálu, se podíváme na nejnovější linky, které mají číselné označení 15, 17 a 18. Jedná se o takzvané posilové spoje. I proto jsme, po díle který se věnoval lince 14, poskočili v tomto díle až k lince číslo 16.

A jako bonus vás příště čeká návštěva velínu a elektrodispečinku na Denisovo nábřeží v Plzni v sídle Plzeňských městských dopravních podniků. Odtud se řídí a napájí nejen trolejbusová, ale také tramvajová síť.

Náš seriál zve hlavně na výlety, protože plzeňské trolejbusy se většinou točí na zajímavých místech v okrajových částech Plzně. Ani dnes naše tipy nechybí.

Naše tipy na výlet

Prvním tipem je točna v Plzni na Borech. Odtud se můžete vydat lesoparkem až do populárního a pěkně udržovaného Borského parku. Park je plný zeleně a nabízí prostor pro relaxaci i sportovní vyžití. Borský park založil okrašlovací spolek už v roce 1914.

Kousek od Borského parku, při věznici Bory, mimochodem největší trestnice Rakouska-Uherska, můžete dojít až na pravý břeh vodní nádrže České údolí. Nebo ještě kousek dál přes hráz až do sportovně relaxačního areálu včetně koupacího biotopu.

Na opačné straně linky číslo 16, na Doubravce, je také kam vyrazit do přírody. Asi nejznámější je nedaleká rozhledna Chlum ve výšce 416 metrů nad mořem, která nabízí výhled nejen na Plzeň.

O kousek dál, na pravém břehu Berounky, najdete několik překrásných vyhlídek do údolí řeky, ale také unikátní přírodu. Není divu, že jsou tu vyhlášené hned dvě přírodní rezervace: Háj a Zábělá.

Zdroj:
Plzeňské městské dopravní podniky, a.s.
Společnost pro veřejnou dopravu

autor: Pavel Halla
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.