Jeho dotek bolí

2. říjen 2015

Setkání s Jaromírem Liškou obvykle plzeňské hokejisty bolí. Někdy dokonce tak, že u toho křičí. Jenže na jeho fyzioterapeutické lůžko uléhají zcela dobrovolně. Obvykle jim totiž ruce Jaromíra Lišky pomůžou.

Ťuká si třikrát na zuby Jaromír Liška. Fyzioterapii vystudoval v Plzni, další zkušenosti ale sbíral na klinice v Německu. Během toho spolupracoval třeba s plzeňskými hokejbalisty, ale také s českou lyžařskou hvězdou Šárkou Záhrobskou. Té svým dílem dopomohl k titulu mistryně světa v roce 2007 ve švédském Äre. Po návratu do Čech ho ale napadlo zaklepat na dveře plzeňského zimního stadionu.

Tady začal pracovat nejen jako fyzioterapeut, ale i jako kondiční trenér. Jeho pracovní den začíná po osmé hodině. Přibližně do devíti se věnuje zraněným hráčům, pak začíná suchý trénink, to pokud se zrovna večer nehraje zápas. V okamžiku, kdy Indiáni vyjedou na led, má Jaromír Liška klid. I když jen částečný. Bedlivě totiž sleduje, zda na ledě nedojde k nějakému maléru. Pak je prý vždy výhoda vědět, jak k němu došlo.

Fyzioterapeut Jaromír Liška pomáhá útočníkovi Dominiku Kubalíkovi

Během několika let se stal z Jaromíra Lišky pravý Indián. Vítězství, ale i porážky prožívá podobně jako většina hráčů nebo fanoušků. Velký sen Jaromíra Lišky ovšem souvisí s plzeňským hokejem jen částečně. Přál by si totiž vybudovat fyzioterapeutickou kliniku. Podobnou té v německém Donaustaufu, kde se pod vedením Klause Edera rehabilitovali třeba fotbalisté Bayernu Mnichov nebo české reprezentace.

autor: jnm
Spustit audio