Když velká voda mění krajinu

10. duben 2017

Chráněná krajinná oblast, která by se dala charakterizovat, jako určité předpolí národního parku, skrývá mnoho krásných míst. Asi většina zná území na Železnorudsku nazývané Královský hvozd, kde jsou Černé a Čertovo jezero, Bílá strž. Nejznámějším územím Chráněné krajinné oblasti Šumava je ale pravděpodobně jihočeský Boubín, kde je jeden z nejstarších dochovaných pralesů nejen v České republice, ale ve střední Evropě. To všechno se nachází v chráněné krajinné oblasti a patří tam i údolí Blanice, které mnoho turistů nezná a to je velká škoda.


Blanice pramení v Želnavské hornatině, a je pravostranným přítokem Otavy. S délkou toku 94,7 km je blanice 26. nejdelší řekou České republiky. Plocha jejího povodí zabírá 863,9 km2. Informace o naučné stezce CHKO Šumava „Na soutoku“ naleznete zde.

Řeka Blanice pramení skoro v tisíci metrech nad mořem v Želnavské hornatině, na území dnešního vojenského újezdu Boletice. U jihočeské Putimi se pak vlévá do Otavy. Desítky kilometrů protéká územím chráněné krajinné oblasti Šumava, kde nabízí úžasný turistický zážitek. Čistá voda, absolutně neregulovaný, divoký tok a skvělá scenérie okolí řeky plného života, je doslova turistickým rájem.

„Určitě doporučuji návštěvníkům naší naučnou stezku, která právě vede přírodní rezervací Na soutoku. Naučná stezka začíná nad obcí Záblatí, už v obci jsou rozcestníky a vlastně provádí návštěvníky právě tím tokem. Přímo jde po břehu Blanice a jsou zde krásně vidět ty přirozené procesy, co se děje, když příroda si utváří koryto k obrazu svému,“ zve Silvie Havlátková, vedoucí Chráněné krajinné oblasti Šumava. Příroda si totiž koryto Blanice výrazně utvořila k obrazu svému při povodních v roce 2002.

„Tehdy došlo k tomu, že se úplně, o desítky metrů, změnila trasa koryta, takže se protrhly původní meandry a v podstatě se tok napřímil a zahloubil, někde do hloubky tří až pěti metrů,“ vysvětluje zásadní změny toku, které nastaly při povodních v roce 2002 Silvie Havlátková.

Na některých panelech naučné stezky máte také možnost porovnání z leteckých snímků Blanice před povodní a po ní. Řeka Blanice je také významným tokem s pohledu ochrany kriticky ohrožené perlorodky říční, která se tu vyskytuje. Navíc je ze stezky možno nahlédnout do přírodě blízkých borů i smrčin s poměrně velkým zastoupením jedle, tak jak se kaňon natáčí z jihu na sever. Tak vyrazte na výlet, Blanice a její okolí je krásná v každé roční době.

autor: jsd
Spustit audio