Návrat ztraceného pokladu – sklenobýl roste pouze na Šumavě

10. duben 2017

Šumava je plná krásných a vzácných květin. Mezi takové se jednoznačně řadí sklenobýl bezlistý. Tato orchidej byla na Šumavě poprvé nalezena v 19. století. V první polovině dvacátého století zmizela a objevila se opět až v novém tisíciletí.

Sklenobýl bezlistý je nezelená orchidej, žlutorůžových květů, která neobsahuje chlorofyl. Z toho důvodu roste především ve stinných lesních porostech. Vedle vzhledu dokáže zaujmout i medovou vůní. Tato nádherná, kriticky ohrožená rostlina, byla na Šumavě poprvé nalezena na přelomu 18. a 19. století a už tehdy se jednalo o velkou vzácnost. V průběhu devatenáctého a v první polovině 20. století se o jejím výskytu dá dočíst, ale před zhruba 60 lety sklenobýl bezlistý zmizel.

Sklenobýl bezlistý

„Ten přesný důvod se úplně neví, ale většinou se uvádí, kvůli znečištění životního prostředí. Roste v symbióze s houbou, která zprostředkovává výživu pro tu rostlinu. Vlastně roste na kořenech těch orchidejí.“

Vysvětluje David Půbal ze Správy Národního parku, který tuto rostlinu objevil v roce 2006 na šumavském Boubíně. V minulosti ale rostl na více místech Šumavy. A ačkoli potřebuje k životu nedotčenou krajinu, je možné a prý pravděpodobné, že na něj narazíte při procházce po Boubíně, roste totiž na turisticky přístupných místech. Nejkrásnější je v druhé polovině července, abychom ho viděli, je třeba jen pořádně sledovat přírodu kolem sebe.

autor: jsd
Spustit audio