Nejrychlejší tvor na Zemi žije na Šumavě

10. duben 2017

Víte, který pták je nejrychlejší na světě? Možná tomu nebudete věřit, ale žij dokonce i v České republice. Je to sokol stěhovavý, který patří mezi kriticky ohrožené druhy, ale žije i na Šumavě a naštěstí jeho počty rostou.

Populace tohoto vzácného druhu byly ještě před pár desítkami let téměř na pokraji vyhynutí, a to nejen v České republice, ale i v celé Evropě a v Severní Americe, kde pravidelně hnízdil. Na vině bylo hlavně používání chemických přípravků v krajině, zejména DDT, které se kumulovalo v jejich tělech, jakožto predátora na vrcholu potravního řetězce, a omezovalo jejich schopnost se rozmnožovat. Svou roli sehrálo i přímé pronásledování. Od šedesátých let minulého století tak nebylo známé žádné hnízdění sokola na území Česka.


Sokol stěhovavý, latinsky Falco peregrinus, je druh dravce z řádu sokolů a dle naší legislativy, vyhlášky č. 395/1992 Sb., patří do kategorie kriticky ohrožených druhů. Šumava je jednou z oblastí v České republice, kde hnízdí.

„Ta situace trvala až do konce osmdesátých let, kdy díky zákazu používání DDT v sedmdesátých letech a přísnou ochranou v celé Evropě ta populace se stabilizovala a začala postupně růst a šířit se do těch svých původních území nebo oblastí. Právě na Šumavě je připisované první úspěšné vyhnízdění v rámci celé České republiky,“ říká ornitolog Správy Národního parku Šumava Tomáš Lorenc.

Sokol je při hnízdění citlivý na vyrušování. To je důvod, proč jsou každoročně na Šumavě hnízda hlídána Strážní a informační službou NP Šumava a v některých lokalitách je na dobu hnízdění omezen vstup pro turisty. Jedná se o běžné ochranné opatření na podporu druhu, které se aplikuje i v dalších zvláště chráněných územích.

Mláďata sokola stěhovavavého na hnízdě


Fakta:

Délka: 38-50 cm.
Rozpětí: 90-110 cm.
Hmotnost: M 500-630 g, F 900-1100 g.

Vejce.
Výška x šířka:47-56×38-41 mm.
Hmotnost:44-47 g.

V současné době je na české straně Šumavy známo 7 hnízdících párů. V průměru vyvedou 8 mláďat ročně a růst populace sokola stěhovavého se v poslední době projevuje v celé Evropě, včetně území České republiky, kde v současnosti hnízdí přes 50 párů. Pro sokola jsou hlavní potravou jiní ptáci, jako například holubi, kosi nebo jiní zpěvní opeřenci. Vyskytli se ale i případy, kdy sokol ulovil větší kořist, než je on sám, například káňata, volavky nebo vrány. Sokol totiž loví ve vzduchu, za letu a právě při lovu dosahuje ohromných rychlostí.

„Při lovu, kdy nalétává nad tu kořist a střemhlavým letem ji de facto sráží z oblohy, tak přitom dosahuje vysokých rychlostí. Dříve se uvádělo, že jsou to rychlosti přes dvě stě kilometrů v hodině, ale jsou to i rychlosti přes 300 km/h.“

Podle posledních měření mu byla prý naměřena rychlost 389 km/h. Šumava je velké území, kam se ještě několik párů sokolů dokáže vejít. Uvidíme, jestli si nové páry těchto úžasných a rychlých dravců najdou svůj domov právě zde.

Zajímavost:

Japonsky se sokol řekne Hayabusa a výrobce motocyklů Suzuki tento název v roce 1999 použil pro svůj špičkový model sportovně-cestovního motocyklu Suzuki GSX-R 1300 Hayabusa. Byl to první, sériově vyráběný motocykl, který dosahoval rychlosti přes 300 km/h a dodnes je to nejaerodynamičtější sériový motocykl na světě.  

autor: jsd
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.