Potkat rysa ve volné přírodě je téměř nemožné

2. listopad 2014

Poznáváme Šumavu – to je nový seriál Českého rozhlasu Plzeň, ve kterém vám představujeme různé zajímavosti ze Šumavy. Dozvíte se plno informací o lesích, řekách, tajemných a zajímavých místech, květinách a zvířatech. A právě jedním z nejznámějších obyvatel šumavské přírody je rys ostrovid.


Je to naše největší šelma, která žije ve volné přírodě a na Šumavě žije velmi silná populace, konkrétně, okolo padesáti jedinců. O šelmě, která se honosí latinským názvem Lynx Lynx, nám více řekne Jan Dvořák, ze Správy Národního parku Šumava.

Rys ostrovid je krásná kočkovitá šelma, která začala pohoří Šumavy opět osidlovat v 80. letech minulého století. V té době bylo vysazeno 17 jedinců, kteří navíc splynuli s menší populací na německé straně Šumavy. V současné chvíli je na Šumavě zhruba 50 rysů, kteří jsou rozšířeni rovnoměrně. Hlavní potravou rysa, jakožto největší šumavské šelmy, je srnčí a jelení zvěř.

"Nejoblíbenější kořist je srnčí zvěř, která má nejvýhodnější velikost. Jednak není příliš velká, takže není pro něj nebezpečné ji ulovit a na druhé straně je velká natolik, že poskytne potravu na víc dnů a vyplatí se ji ulovit. Frekvence lovecké aktivity je jiná v zimě a v létě a je také rozdíl v tom, jestli loví samec, samice nebo samice s mláďaty. Průměrně se dá říci, že loví jeden kus za týden. Pokud ale uloví jelení zvěř, která je druhá nejčastější kořist, tak tam to může být frekvence lovu delší."

Vysvětluje zooložka Správy Národního parku Šumava Elisa Belotti, která spolupracovala na tříletém projektu telemetrie rysa ostrovida. V jeho rámci dostali někteří jedinci obojky osazené vysílačkou a my tak měli možnost sledovat jejich pohyb po Šumavě a Bavorském lese. Součástí toho bylo i sledování rysa pomocí fotopastí, díky kterým jsme mohli vidět, jak se rys v noci krmí svojí kořistí, jak rysice vodí svá mláďata a další úžasné snímky.

Čtěte také

Potkat se s rysem ve volné přírodě je ale prakticky nemožné, rys je velice plaché zvíře. On o vás, jako o turistovi bude třeba vědět, vy ale těžko. Pokud byste ale chtěli rysa spatřit na Šumavě, jsou dvě možnosti, buď v Bavorském lese v návštěvnickém centru v Neuschönau nebo v Klášterci nedaleko Borových Lad kde v ekologickém centru, stanici pro handicapovaná zvířata, můžete spatřit rysa jménem David.

autor: jsd
Spustit audio