Putujte historickou Šumavou

10. duben 2017

Zaniklé obce a pohnutá historie jejích obyvatel patří k neodmyslitelným tématům spojeným se Šumavou. Na celém území je skoro stovka míst, kde v minulosti stály desítky domů, kde byly návsi, kde žily až stovky lidí. Správa Národního parku Šumava v současné době připomíná 30 z nich unikátní formou Historickými alby umístěných přímo v místech, kde dřív vesnice stály.

Historické album sice připomíná zaniklé obce, jako například Zhůří, Vchynice-Tetov, Javoří Pilu, Velký Bor, Stodůlky a další, ale nemá to být připomínka jejich zániku, ale naopak jejich života. V těchto obcích žily, ještě před sto nebo sto padesáti lety desítky či stovky obyvatel, kteří tu pracovali, bydleli, bavili se, vychovávali děti. Už těžko si okážeme představit, jak těžký tu byl život, třeba právě v zimě.


Kompletní seznam zaniklých obcí, které jsou připomenuty v rámci projektu Historické album, naleznete včetně GPS souřadnic, jejich historie a několika fotografií na internetových stránkách Národního parku Šumava. K dispozici je tam i přehledná mapa.

Dnes si na řadu míst, kde se setkáme s připomínkou v podobě pultíku, na kterém je umístěné fotoalbum, jakoby ledabyle otevřené na straně, kde jsou čtyři historické fotografie z doby, kdy v místech, kde dnes jsou vzrostlé smrky, byla třeba náves, kostel a několik domů, zajdeme pěšky, zajedeme autem, nebo třeba na běžkách.

Vždy vcelku pohodlně, oblečeni do funkčního, sportovního oblečení s vědomím, že za pár desítek minut budeme zpátky v civilizaci, kde z vodovodního kohoutku teče teplá voda, a rozsvítíme si světlo jedním stiskem vypínače. Právě drsný život našich předků, kteří se nezalekli jen tak nečeho, má připomínat tento projekt, který vymyslel a zrealizoval Josef Štemberk ze Správy Národního parku.

„Jsou místa, která jsou dnes nádherná proto, jak to tam vypadá a je vidět, že tu krajinu přetvořil člověk, ať už je to na Xengetu nebo na Kepelském Zhůří, ale i další místa, jako Knížecí Pláně, které jsou velmi oblíbené a jsou opravdu nádherné, nebo naopak Zadní Zvonková, kde zůstal dnes pouze krásně zrestaurovaný kostel. Jinak, na starých fotografiích je vidět, že ta obec vypadala úplně jinak, byla značně velká a je vidět, že tam pulsoval život, zatímco dnes je to konec světa, dá se říci.

Ale abych řekl pravdu, tak není pravda, že jenom, na české straně ty obce zanikaly, i na Bavorské straně a tam je zajímavé sledovat, že ne z důvodu odstěhování se obyvatelstva, ale z důvodu velmi tvrdých životních podmínek. Když třeba pod horou Heidel zmizely dvě osady, ať už jeto Leopoldsroit nebo Schwensroit, protože tam byly životní podmínky náročné a proč tam prostě vzdorovat zimě, sněhu a dalším věcem, když stačí slézt pod ten kopec a ty obce tam zanikly taky.“

autor: jsd
Spustit audio