Šumava jako „herečka“, která dokáže zahrát všechno

10. duben 2017

Šumava je lákavá nejen pro milovníky přírody, ale i pro filmaře. Na Šumavě už vznikla celá řada filmů, seriálů ale i pohádek. Legendární je například film Král Šumavy, stále oblíbená trilogie s Tomášem Holým Za trnkovým Keřem, Pod jezevčí Skálou a Na pytlácké stezce. A mezi pohádkami hraje Šumava také mnoho hlavních rolí, například Jezerní královna, Tři životy nebo Anděl Páně.

Tři životy a Anděl páně – to jsou dvě pohádky režiséra Jiřího Stracha, který si Šumavu natolik oblíbil, že si tu i našel svojí ženu. Ale filmařsky Šumavu doslova miluje a proto se snaží v každém svém filmu mít alespoň pár záběrů právě ze Šumavy.

„Ona ta Šumava má mnoho tváří. Pokaždé má svoji náladu, nějakou svoji atmosféru a tady se dá natočit jak romantický, prosluněný film, tak by se tu dal natočit ten nejtemnější horor a to je vlastně ta její herecká krása. Taky, když se podíváte na herce, tak jsou herci, kteří celý život hrají tu svou jednu roli a vidíte ho v dalším filmu a zase přesně víte, jak to ten člověk bude hrát. Ale pak jsou herci vynikající, jako třeba Ivan Trojan nebo Andulka Geislerová, která je jako herečka nesmírně tvárná, která vám dokáže od anglické královny zahrát až po prostitutku prakticky všechno a tohle je přesně ta Šumava v té lokaci, že dokáže být skutečně od, řekl bych anglické královny až po tu nejtemnější, nejšpinavější, mlhovou ježibabu.“

Vysvětluje filmařský pohled na Šumavu herec a režisér Jiří Strach. Díky tomu, že Šumava byla dlouhá léta vojenským prostorem a je i velmi málo zastavěná a prošpikovaná nejrůznějšími inženýrskými stavbami, je ideálním prostředím pro natáčení historických filmů.

„Tady nejsou dráty vysokého napětí, tady nejsou nějaké moderní vesnice, tady nestojí kravín a podobně a tak se tady dají poměrně snadno točit lokace do takových žánrů, kde třeba dráty vysokého napětí a stožáry by nám poměrně překážely a to je třeba žánr pohádky. Proto má filmař asi intuitivně tendenci se vracet právě sem na Šumavu do těch lokací, protože ta příroda je nezkažená.“

Režisér Jiří Strach využil Šumavu, jako lokaci pro svoji připravovanou pohádku Anděl páně 2. A tak až letos v prosinci půjdete na tuto pohádku do kina a uvidíte první záběr, kdy anděl Petronel a čert Uriáš spadnou na zem, vězte, že je Pán Bůh v podání Jiřího Bartošky poslal na konkrétně Zhůří u Horské Kvildy.

autor: jsd
Spustit audio