Vzácná kapradina z Boubína

10. duben 2017

Kapradí si asi dokáže každý představit. Ale není kapradina, jako kapradina. Při toulkách po Šumavě můžete narazit na velmi vzácnou kapradinu, která se jmenuje vratička mnohoklaná.

Vratička mnohoklaná není nijak velká rostlina. Je to drobná kapradina, které se listy dělí na část sterilní, ta připomíná list a část fertilní ta zase připomíná lodyhu. V České republice donedávna patřila k vyhynulým druhům a to dlouhých 40 let. V současnosti, z důvodu nalezení nových lokalit výskytu, patří mezi kriticky ohrožené rostliny, na Boubíně ji David Půbal z Národního parku Šumava nalezl v roce 2002.

„Vratička potřebuje obnažené plochy, to znamená čerstvě narušované půdy, kde může docházet k etablování nebo k usazování těch spór, kterými se rozmnožuje.“

Na jaře je vidět jen ta sterilní část vratičky, tedy laicky řečeno, ten zelený list. Na podzim, ideálně v září se na vratičce utvoří ta druhá část, se spóry. No a tehdy je tahle rostlinka nejkrásnější. A kde ji najdete? Na Boubíně a to v místech, kde chodí turisté. Je tedy třeba mít oči otevřené a všímat si všeho kolem sebe.

autor: jsd
Spustit audio