Kozojedy - obec lesů, řek a soch

4. červen 2015

Obec Kozojedy na severu Plzeňska se rozkládá na hranici dvou přírodních parků - Horní Berounky a Rohatin. Jen dva kilometry jižně od Kozojed se vlévá řeka Střela do Berounky. A právě okolní překrásná příroda je hlavním bohatstvím Kozojed.

Kde se vzal název Kozojedy? Pokud vás napadá, že tu místní v minulosti jedli kozy, možná nejste daleko od pravdy. Nikde ale o vzniku názvu obce nejsou záznamy.

První písemná zmínka o obci Kozojedy pochází už z roku 1352. Její další vývoj je povětšinou spjatý s nedalekým hradem Krašov. Dnes malebnou zříceninou hradu nad strmým údolím Berounky.

Roku 1514 byly Kozojedy povýšeny králem Vladislavem II. Jagellonským na městečko s právem týdenního trhu a právem užíváním znaku. Ve znaku obce je rak a ryba dodnes. Z historie míříme rovnýma nohama do současných Kozojed.

Současné obyvatele Kozojed v čele se starostou obce nejvíc trápí z minulosti naddimenzovaná základní škola. Každoročně obec do její rekonstrukce investuje vysoké částky. Problémem, který se školou a jejím naplněním úzce souvisí, je nedostatek pracovních příležitostí.

Za socialismu bylo v Kozojedech velké zemědělské družstvo, které zaměstnávalo desítky až stovky pracovníků. V té době se tu také logicky rozrostla základní škola. Nehledě na problémy, které se naštěstí daří postupně odstraňovat, základní škola jen kvete. Žáci z Kozojed dosahují na soutěžích, ať už sportovních nebo třeba matematických, vynikajících výsledků.

Pavučina a Zimohráz – Kozojedy obklopují lesy

Obec je rozložena v rovinatém terénu nad zářezem řeky Berounky. Kromě jejího přítoku Střely nesmíme zapomenout na další tok jménem Kralovický potok. Od východu a severu jsou v blízkosti obce dva menší lesní komplexy jménem Pavučina a Zimohráz. Obec je tak ve vzdálenostech do 1 km plynule obehnána lesy. Nikoho proto nemůže překvapit, že v Kozojedech mají dokonce obecního hajného.

Společenský život v obci je podle místních obyvatel velice bohatý. Kozojedy po celý rok žijí tradicemi. Užívají si tu masopustní průvody, staročeské máje, taneční zábavy i tradiční plesy místních spolků. Každých deset let se tu koná sraz rodáků. Nejbližší sraz bude už příští rok.

K tradičním akcím už od roku 2007 patří slavnostní rozsvícení vánočního stromku ve spolupráci s kulturním spolkem a Mateřskou školou. Kulturní spolek v Kozojedech založil místní sochař Bartoloměj Štěrba. V Kozojedech se spolu s rodinou stará také o obnovu významných památek.

Díky jeho úsilí se v Kozojedech už dvakrát konalo Mezinárodní sochařské Sympozium. Sochy, které zde byly v rámci sympozia vytvořeny, zdobí veřejná místa nejen v Kozojedech, ale i ve spádových obcích Břízko, Lednice, Robčice a Borek. Kulturní spolek Kozojedy má v současnosti téměř 100 členů v čele s Bartolomějem Štěrbou.

Zábava i sport

V Kozojedech samozřejmě nechybí Sbor dobrovolných hasičů. Místní sbor byl založený už v roce 1900. Zábavě i sportu v rámci SDH se v obci věnuje přes sto členů, kolem dvacítky jich působí v obcích Břízko a Lednice. Téměř sto let působí v Kozojedech tělovýchovná jednota Sokol. Najdeme tu také myslivecký a včelařský spolek.

V Kozojedech mají opravdu unikátní fotbalové hřiště. Tak jako okolí je členité, není na rovině ani plocha pro kopanou. Výškový rozdíl činí neuvěřitelné čtyři metry. Jak prozradila při natáčení pořadu Českého rozhlasu Plzeň místostarostka Dagmar Přibilová, není to tak, že by domácí při utkání hráli z kopce a byli tak ve výhodě. Mužstva se vystřídají.

Obec Kozojedy je držitelem bílé stuhy soutěže Vesnice roku 2012 a i letos místní usilují o umístění v některé z kategorií soutěže. Držíme jim palce.

U vás doma v Kozojedech
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.