U vás doma ve Velké Hleďsebi

11. únor 2015

Velkou Hleďsebi najdeme na Chebsku v Karlovarském kraji. Dodnes se obec pyšní turistickým přízviskem lázeňský trojúhelník. Proč, když tu žádné lázně nejsou? Ještě do roku 1989 patřila Velká Hleďsebe k Mariánským Lázním, které spolu s lázněmi Kynžvart a Karlovými Vary tvoří onen západočeský lázeňský trojúhelník. Dnes je Velká Hleďsebe samostatnou obcí, i když blízkost Mariánských Lázní dokazuje mimo jiné městská hromadná doprava. Do Velké Hleďsebi dodnes zajíždějí mariánskolázeňské trolejbusy.

Do Mariánských Lázní je to z Velké Hleďsebi necelé dva kilometry. A vzdálenost hranic od obou míst se neustále rozvojem jak Mariánských Lázní, tak Velké Hleďsebi, neustále zmenšuje. Když hovoříme o hranicích, nesmíme zapomenout na pohraniční minulost obce. Německo je od Velké Hleďsebi vzdálené 10 kilometrů a do roku 2004 tu sídlila armáda.

Mariánskolázeňské trolejbusy vedou až do Velké Hleďsebe

V době největšího zbrojení měly zdejší armádní areály kapacitu pro více než 2500 vojáků. Vojensky nejsilnější léta z období socialismu a „nutné obrany neprostupné železné opony“ dodnes připomínají rozlehlé areály kasáren a také jedna ulice, která se jmenuje K pohraniční stráži…Tehdejší početní převahu vojáků nad civilisty dokresluje skutečnost, že ve Velké Hleďsebi bez vojska žije přibližně 2200 obyvatel.

Opravená tělocvična v areálu bývalých kasáren ve Velké Hleďsebi

Bývalé vojenské areály tvoří téměř třetinu rozlohy obce. Místní už mají plány, jak budovy co nejlépe využít. Například by v jednom z objektů měl vzniknout dům s pečovatelskou službou. Vojáci jsou už dnes minulostí, a tak se změnila i skladba obyvatel. Velká Hleďsebe zažila vlastně dvě vysídlení.

První hned po druhé světové válce, kdy muselo obec opustit německé obyvatelstvo, a druhou po pádu železné opony a finálním opuštění Velké Hleďsebe armádou. Dnes už se ale, také díky řadě podpůrných programů, vrací do obce život, staví se nové rodinné domky a Velká Hleďsebe rozkvétá do krásy.

Pod Velkou Hleďsebi patří také místní část Malá Hleďsebe, která jen tak mimochodem svého času byla větší než Velká Hleďsebe a místní část Klimentov. Té dal, údajně jako jedinému místu v České republice jméno sám Klemens Wenzel Nepomuk Lothar kníže z Metternich-Winneburgu, hrabě z Kynžvartu.

Místní část Klimentov patří pod Velkou Hleďsebi

Ale zpátky do roku 2015. Obec Velké Hleďsebe už dnes není jen průjezdným místem mezinárodní silnice směrem na Cheb. Mezinárodní provoz naštěstí odvedla jednak dálnice D5 a také nedávno otevřený silniční obchvat. To si pochvaluje i místní Základní škola, která sídlí právě u kdysi frekventované silnice. Místní základní škola vyučuje téměř 200 dětí a jejich počet neklesá. I to je dokladem, že se do kdysi periferní obce u hranic s „obávaným“ západním Německem vrátil normální život.

Dej si pozor, hleď si sebe a jeď!

Podle dostupných historických pramenů se název obce Hleďsebe vysvětluje jako rozkaz. Znamenal tedy povel: měj se na pozoru, vyvaruj se! Stejný význam mělo také německé „Sieh dich für!". České i německé jméno si obec vysloužila podle dávného příběhu. Údajně vzniklo jako varování projíždějících zdejší oblastí, že jde o místo, kde jim hrozí nebezpečí.

Před vstupem do nebezpečného lesa velitel zavelel strážím „Gib acht!" (Dej pozor!), aby se připravily k možnému boji s nebezpečnými obyvateli. Když vyšla karavana z lesa, dostaly stráže povel „Sieh dich für - Hleď sebe!" Tyto varovné povely se později staly názvy samot - samota Pozorka (Gibacht) a ves Hleďsebe (Siehdichfür).

Dnes se už nikdo do Velké Hleďsebe bát nemusí. Jen ten název jí zůstal. V obci nechybí kromě veřejné dopravy a základní školy ani ordinace praktického lékaře, plyn, kanalizace, pošta, obchody, prostě všechno, co je ke spokojenému životu potřeba. O sport se ve Velké Hleďsebi stará místní tělovýchovná jednota Sokol. Hlavním sportem je fotbal. TJ Sokol pečuje také o tradiční akce, jako je stavění májky, nebo program na Den dětí.

A co kultura?

Ve Velké Hleďsebi mají zajímavou knihovnu. Kromě toho, že slouží i jako multifunkční kulturní zařízení. A o co je v knihovně největší zájem? Ženy si prý nejvíc půjčují erotickou literaturu, muži zase válečnou a historickou. Obě skupiny sní po svém. Knihovna ve Velké Hleďsebi slouží také jako kulturní společenská místnost. Duši a pohodovou atmosféru ji ale vtělují hlavně její dva správci – knihovník Petr Kreuz a jeho věrný pejsek jménem Tim.

Věrný knihovníkův pejsek Tim

O kulturní vyžití v obci naplno pečuje místní obecní úřad. Plánů má nové vedení radnice hodně. Využití objektů po vojácích, mj. výstavbu domu s pečovatelskou službou, výstavbu multisportovního areálu, rozvoj cyklostezek a chodníků a dalších pro spokojený život všech ročníků užitečných věcí. A tak nezbývá na místo povelu „Dej si pozor!“, který dal kdysi obci Velká Hleďsebe jméno, zavelet: „Pohov!“

autor: Pavel Halla
Spustit audio