Jak správně užívat léky? Desatero rad, které určitě oceníte

21. březen 2017

Moderní medicína dokázala podstatně prodloužit průměrnou délku lidského života. Řadu nemoci je schopna zcela vyléčit, ale u mnoha chronických onemocnění jsou lidé nuceni třeba i trvale užívat léky. Na co všechno myslet, aby nám léky mohly maximálně pomoct?

1. Kdy podávat?

Účinek léků užívaných perorálně, tedy polykaných, může být ovlivněn tím, co jíme nebo pijeme. Věnujte proto pozornost tomu, zda se konkrétní lék má užívat nalačno, nebo naopak po jídle. Pokud nalačno, rozumí se tím, že byste ho měli brát nejdříve dvě hodiny po posledním jídle. A minimálně další hodinu po užití léku byste neměli jíst. Pokud se má lék nechat rozpustit v ústech nebo pod jazykem, pak ho nekousejte. Hodinu po rozpuštění tablety byste neměli jíst, pít nebo kouřit.

2. Čím zapíjet? A čím rozhodně ne?


V naší společnosti bohužel přibývá lidí trpících civilizačními chorobami, jako jsou například nemoci srdce a cév, cukrovka nebo některé typy nádorových onemocnění. V důsledku stárnutí populace také přibývá starších lidí, kteří užívají více léků zároveň. Proto roste význam správného užívání léků. Zároveň se ale zvyšuje riziko nepříznivých účinků špatně užívaných léků nebo nežádoucích interakcí mezi dvěma léky navzájem, případně mezi lékem a běžnou potravinou či potravinovým doplňkem.

Léky, které je potřeba polykat (tabletky, tobolky nebo dražé), zapijte vždy dostatečným množstvím tekutiny. Optimální je zapíjet léky obyčejnou vodou, a to vestoje nebo ve vzpřímené poloze vsedě. Nikdy nezapíjejte léky alkoholem. Vhodné není ani zapití mlékem nebo grapefruitovou šťávou, neboť mohou narušovat účinek některých léků.

3. Příbalový leták - dobrý pomocník

Přečtěte si příbalový leták každého léku, který chcete užít. Pozornost věnujete zejména odstavci o způsobu podávání, ale také informacím, které se týkají možných interakcí nebo nežádoucích reakcí. Právě tyto údaje jsou povinnou součástí letáků.

4. Nežádoucí účinky a interakce? Informujte lékaře

Je-li Vám předepsán nový lék, ujistěte se, že lékař ví o ostatních lécích, které užíváte. Správnou funkci léků může narušit nežádoucí interakce, kterou může vyvolat zároveň užívaný jiný lék nebo některá potravina. Nejznámější je varování, že některé léky se nesmí kombinovat s alkoholem. Také kouření může ovlivnit účinky řady léků. Interakce s některými léky byla prokázána např. v případě mléka a mléčných výrobků, česneku, třezalky tečkované, kozlíku lékařského nebo ginka.

Pokud po nasazení léku pozorujete nežádoucí účinky, informujte o nich svého ošetřujícího lékaře, který může rozhodnout o případné změně léčby.

5. Nemáte paměť jako slon? Nestyďte se za to…


K vývoji léků
K tomu, aby byl lék prospěšný našemu zdraví, musí být nejen dobře vybrán podle druhu nemoci, její formy nebo stadia. Lék se musí v lidském těle dostat ve správném množství na správné místo, a to ve správnou dobu. Farmaceutické firmy i lékaři proto investují mnoho času a peněz, aby při testování nových léků našli přesně takovou dávku, která co nejúčinněji léčí konkrétní nemoc, ale zároveň co nejméně škodí lidskému tělu v jiném ohledu.

Pokud užíváte více léků a jejich jména si špatně pamatujete, napište si jejich názvy na malý papírek, který noste v peněžence nebo u dokladů.

6. Myslete i na zdraví potomků

Zvláště opatrné by měly být těhotné ženy nebo kojící matky, protože některé léky se nesmí užívat během těhotenství nebo laktace. Chemické látky pronikající placentou do těla vyvíjejícího se plodu nebo do mateřského mléka by totiž mohly ohrozit průběh těhotenství nebo zdraví kojeného dítěte.

7. Pozor na kapátka!

Pokud užíváte lék ve formě kapek, využívejte pro správné dávkování kapátka, které je součástí balení léku. Jiné kapátko, které máte doma, se může lišit svým obsahem a jeho použití může vést ke špatnému dávkování léku.


...hledají se také nejvhodnější cesty, jak lék do těla pacienta vpravit. A studuje se, co se lékem v těle děje, aby se ve správném čase dostal na místo, kde ho nemocný organismus potřebuje. Proto je velmi důležité, abychom my jako pacienti přesně dodržovali nejen lékařem předepsané množství léku, ale také čas, kdy lék užívat.

8. Čistota především

V případě léků určených k aplikaci na kůži je vhodné místo dokonale vyčistit a případně vydezinfikovat, aby lék dobře přilnul k povrchu kůže.

9. Léčíte se svépomocí?

Komplikace může způsobit kombinace léků předepsaných lékařem s léky volně dostupnými. Například s léky proti průjmu, s antacidy nebo s léky proti horečce na bázi kyseliny acetylsalicylové. Chcete-li užívat volně prodejný lék, zeptejte se tedy v lékárně, zda ho můžete kombinovat s léky, které Vám předepsal Váš lékař.

10. Uchovávání léků. Pohlídejte si expiraci

Dodržujete způsob skladování léku, který je uveden na příbalovém letáku. Vždy uchovávejte léky mimo dosah dětí. Nikdy nepoužívejte lék s prošlou expirační lhůtou. Pokud změní svou barvu, strukturu nebo konzistenci, přestaňte ho užívat a poraďte se s lékárníkem, který vám lék vydal.

Spustit audio