Za atopickým ekzémem u dětí může stát alergie na mléko

6. červen 2017

Kravské mléko patří k potravinám s významnou potencí vyvolávat alergické reakce. Tento typ alergie postihuje zvláště kojence a malé děti do 3 let, u kterých je mléko významnou složkou jídelníčku. Nejčastějším projevem nemoci přitom bývá atopický ekzém.

Alergie na kravské mléko se vyskytuje asi u 2,5% dětí zmíněného věku. Dobrou zprávou je, že více než u čtyř pětin z nich dochází do 3 let věku k uzdravení a toleranci mléka.


Nejběžnější typy alergie
Potravinová alergie je přecitlivělost spouštěná imunitním mechanismem, přičemž se jedná především alergie zprostředkované protilátkami IgE. Ty se u zdravých lidí vyskytují jen v nepatrných množstvích, naopak jsou specifické pro potravinové alergeny.

Nejběžnějším typem alergie na kravské mléko je právě reakce zprostředkována protilátkami IgE, představuje asi 60% všech alergií na mléko. Projevy se objevují už 2 hodiny po požití i velmi malého množství mléka. U jiných typů alergických reakcí bývá malé množství kravského mléka tolerováno a případné alergické projevy se objevují později. Často za 24 až 48 hodin.

Hlavní alergeny

Hlavní alergeny kravského mléka jsou dobře prostudovány. Dělí se na kaseiny a na alergeny obsažené v syrovátce, jako jsou alfa- a beta-albumin nebo sérový albumin.

Projevy alergie

Alergie na kravské mléko má rozmanité klinické projevy. U malých dětí se projevuje nejčastěji atopickým ekzémem. Až u třetiny dětí s atopickým ekzémem může být jeho pozadím právě alergická reakce na kravské mléko. Druhým nejčastějším projevem v dětství jsou chronické alergické záněty trávicího ústrojí. Ale může dojít i k postižení dýchacího ústrojí. Děti mohou trpět bolestmi břicha, nadýmáním, zvracením, průjmy nebo naopak zácpou.

U dospělých nebývají projevy alergie tak vyhraněné, a proto bývá mnohdy jako příčina potíží podceňována. Akutní reakce, které by ohrožovaly život, jsou popisovány jen zřídka, a pokud, tak spíše u malých dětí.

Léčba

Doposud jedinou spolehlivou léčbou alergie na kravské mléko je jeho vyloučení z jídelníčku. Zkřížená alergie je jev, při kterém protilátky IgE vytvořené proti určitému alergenu reagují na základě podobnosti s jiným alergenem. A právě v důsledku zkřížené alergie obvykle nelze kravské mléko nahradit kozím nebo ovčím.

Zahříváním mléka problém nevyřešíte

Dětem je možné jako náhradu podávat výrobky připravené hydrolýzou mléčných bílkovin, které v důsledku rozštěpení na menší molekuly ztrácejí alergenní potenciál. Zahříváním mléka se sice jeho alergenita redukuje, ale úplně neodstraňuje. Naopak teploty nad 100 stupňů mohou vést ke vzniku nových alergenů.

Diagnóza

Alergii lze diagnostikovat na základě anamnézy, kožních testů a stanovení specifických protilátek IgE v krevním séru. V případě rozporuplných výsledků těchto základních diagnostických metod bývá nutné zavedení diagnostické eliminační diety a provedení následných testů.


Náměty na další pořady Zdraví „v cajku“ posílejte na e-mail zdravi@pl.rozhlas.cz.

Nealergická přecitlivělost neboli intolerance laktózy. Jiná kapitola

Jedná se o reakci na potraviny, do které nejsou zapojeny imunitní mechanismy. Může jít o metabolickou poruchu, např. nedostatečnost některého z enzymů nutných pro odbourávání některé složky potraviny. Příkladem může být nesnášenlivost či intolerance laktózy neboli mléčného cukru. Příčinou intolerance je nedostatek enzymu laktázy, který je nutný pro proces trávení laktózy, během něhož má být štěpena na jednoduché cukry glukózu a galaktózu. Nestrávená laktóza se dostává do tlustého střeva, kde se stává potravou bakterií, což může vést k plynatosti, bolestem břicha nebo průjmům.

Nedostatek enzymu laktázy se vyskytuje asi už 6 až 12 procent lidí, přičemž míra nedostatku se člověk od člověka liší. Podle toho se individuálně mohou odlišovat i projevy postižení.

Co můžete udělat vy aneb Rady k nezaplacení

  • Možnost alergie na mléko je třeba brát v potaz zejména u malých dětí s atopickým ekzémem.
  • U dospělých je vhodné prověřit možnou alergii na mléko v případě, kdy se dlouhodobě vyskytují nespecificé trávicí problémy.
  • V případě alergie je nutné pečlivě číst složení potravin uváděné na obalech a také informace o alergenech na jídelních lístcích v restauracích.
Spustit audio