Zkontrolujte si nádobí a otestujte barvy. Tělo vám poděkuje

3. leden 2017

Důvodem k podobným testům mohou být těžké kovy, které se dříve používaly jako barevné pigmenty v některých glazurách. V současnosti se s nimi můžeme setkat hlavně v barevných potiscích skla nebo porcelánu. Podle dostupných testů se v dekorech nejčastěji vyskytuje olovo a kadmium, které mohou představovat riziko pro naše zdraví.

Problém těžkých kovů spočívá hlavně v tom, že mohou dlouhodobě přetrvávat v lidském těle a hromadit se v něm. A tak i za předpokladu, že se do těla dostávají v malých dávkách, ale pravidelně a po dlouhou dobu, může jejich koncentrace v těle dosáhnout takové výše, která naše zdraví může poškodit.

V případě nádobí může jeho pravidelné používání vést k dlouhodobé kontaminaci jídla a nápojů olovem nebo kadmiem, případně kontaminaci rtů při jejich styku s dekorem na hrníčku nebo skleničce. Detoxikace je v případě olova i kadmia pomalá, a hrozí proto riziko chronické otravy.


Malý domácí test stability barev

Odolnost vůči otěru si můžete jednoduše otestovat pokusem seškrábnout glazuru či dekor příborem nebo drátěnkou pro mytí nádobí. Pokud se odlupuje, výrobek nepoužívejte.

Odolnost vůči kyselým potravinám můžete vyzkoušet vymačkáním citronové šťávy, položením plátku citronu na dekor nebo ponořením kousku nádobí do octa na 3 dny a sledováním toho, zda barva zesvětlala.

Odolnost vůči detergentům v mycích prostředcích na nádobí doporučuje organizace Arnika otestovat ponořením nádobí s dekorem na 6 hodin do lázně vytvořené z litru horké vodu smíchané s 50 gramy jedlé sody. Pokud dojde ke změně barvy, je lépe se raději používání takového nádobí vyhnout.

Kadmium je látka vysoce toxická, která se hromadí hlavně v játrech a v ledvinách. Také olovo je toxická látka. Může poškozovat nejen játra a ledviny, ale také červené krvinky nebo nervový systém. U dospělých se vstřebá z trávicího traktu jenom asi 10% olova, ale u dětí nebo u těhotných žen to může být až 40%. Olovo je navíc schopno procházet z krve matky placentou do těla ještě nenarozeného dítě v děloze a negativně ovlivňovat vývoj jeho mozku.

Jak je obsah těžkých kovů v nádobí regulován?

V zemích Evropské unie včetně České republiky platí nařízení o materiálech a předmětech určených pro styk s potravinami. Stanovuje limity v oblasti toho, kolik těžkých kovů se za stanovených podmínek smí uvolňovat do potravin, aby to nepoškodilo zdraví lidí. Kontrola se provádí za pomocí tzv. migračních testů, které jsou ale poměrně komplikované a drahé. Zatím však není zakázáno samotné používání olova nebo kadmia v ozdobách nádobí. Přitom obsah těžkých kovů lze stanovit velice levně a během vteřin za pomocí jednoduchého přenosného zařízení, které vypadá jako futuristická pistole a jmenuje se ruční rentgenový spektrometr.

Jak častý je výskyt těžkých kovů v nádobí na našem trhu?

Každý rok ministerstvo zdravotnictví stahuje z trhu jen několik nebezpečných výrobků, u kterých testy prokázaly, že se z nich uvolňuje příliš vysoké množství olova nebo kadmia. Z tohoto pohledu by se mohlo zdá, že je situace poměrně dobrá. Nicméně testy skleniček a porcelánu, které v nedávné době prováděla na českém trhu organizace Arnika, ukázaly, že výskyt olova nebo kadmia v nádobí je mnohem častější. V případě skleniček s potiskem to byly 2 ze 3 testovaných výrobků.

Na co si dát pozor pří výběru a používání nádobí?

Větší pravděpodobnost uvolnění olova nebo kadmia z barevného dekoru nádobí mají žluté, oranžové nebo červené glazury, které byly vypáleny nedostatečně dlouho nebo za nedostatečné teploty. Riziko migrace těžkých kovů zvyšují horké nápoje a pokrmy nebo jejich ohřívání v mikrovlnné troubě. Vylouhování těžkých kovů usnadňuje také kyselé pH, jaké mají např. džusy, káva nebo čaje. Také mechanické poškození dekoru nebo glazury, například poškrábání drátěnkou nebo příborem může přispět k vylouhování těžkých kovů.

Co můžete dělat vy aneb Rady k nezaplacení

  • Nejjistější je kupovat a používat bíle porcelánové nádobí a čiré sklenice bez potisku a dekoru.
  • Před prvním použitím umyjte nádobí či sklenice v horké vodě s trochou octa.
  • Neohřívejte jídlo v dekorovaném nádobí. Za zvýšené teploty se mnou těžké kovy dekoru nebo potisku uvolňovat ve zvýšené míře.
  • Vyhněte se nádobí s odřenou, poškrábanou nebo odlupující se glazurou.
  • Vyhněte se nádobí s plastickými potisky a dekory, které jsou hmatatelné po přejetí bříškem prstu.
  • Dejte si pozor na staré nádobí po babičce či z antikvariátu, které mohlo být vyrobeno v době, kdy neexistovala regulace obsahu těžkých kovů v glazurách a pigmentech.
  • Můžete podpořit výzvu organizace Arnika nazvanou „Jezme bez jedů!“
Spustit audio