Způsobuje káva rakovinu?

28. únor 2017

Řada lidí si nedovede představit svůj den bez kávy. Možná i proto byly dosud po celém světě publikovány stovky studií, které se zabývaly jejím vlivem na lidské zdraví. Zatímco jedna zpráva oblíbený nápoj vynáší do nebe, druhá ho zatracuje. Jak je to třeba s vlivem kávy na vznik rakoviny? A proč ji raději nepít příliš horkou?

V minulém roce se možným vlivem konzumace kávy ve vztahu k rakovině zabývala specializovaná lékařská instituce, která se jmenuje Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny (IARC). Panel vybraných expertů prošel existující vědecké studie o možné souvislosti mezi pitím kávy a rakovinou. Odborníci zhodnotili dostupné studie na buněčných kulturách, na pokusných zvířatech i dlouhodobé studie, které po léta sledovaly velký počet lidí s různou konzumací kávy a hodnotily u nich vznik různých typů rakoviny.

Na základě těchto výzkumů mezinárodní agentura konstatovala, že pití kávy nemůže klasifikovat jako karcinogen. Podle IARC pití kávy nezpůsobuje rakovinu prsu, slinivky břišní ani prostaty. Naopak v případě rakoviny jater a rakoviny výstelky dělohy (endometria) studie ukazují, že pití kávy může riziko onemocnění snižovat. V případě dalších 20 typů rakoviny zatím nejsou důkazy dostatečné, aby mohli učinit jednoznačný závěr.

Někdo to rád horké


Jak se k nám káva dostala a kolik jí vypijeme?
Kultura pití kávy přišla do Evropy z východu už v 17. století, kdy začaly vznikat první kavárny například v Benátkách, v Paříži, ve Vídni nebo v Oxfordu. Počátkem 18. století byla otevřena první kavárna také v Praze a od té doby se pití kávy stále rozšiřovalo. Dnes připadají na každého Čecha včetně nemluvňat asi 3 kilogramy kávy ročně a její spotřeba se už desítky let prakticky nemění. V Česku připadá na každého obyvatele skoro 400 šálků kávy ročně, za což dohromady za rok utratíme přes 5 miliard korun.

Další součástí hodnocení IARC byla odpověď na otázku, zda existuje souvislost mezi pitím jakýchkoliv horkých nápojů a výskytem rakoviny. Po zhodnocení veškerých dostupných studií experti zařadili pití horkých nápojů mezi pravděpodobné karcinogeny pro člověka (skupina 2A). Podle IARC už existují důkazy, byť zatím omezené, že pití horkých nápojů (ať je to káva, maté nebo jiné) zvyšuje riziko vzniku rakoviny jícnu. Svůj závěr opírá agentura jak o studie na zvířatech, tak o epidemiologické studie z Číny, Iránu, Turecka nebo Jižní Ameriky, kde je pití horkých nápojů (nad 70oC) velice běžné. Rakovina jícnu je přitom 8. nejčastějším typem zhoubného bujení vůbec a jednou z nejčastějších příčin smrti. Každoročně na rakovinu jícnu umírá asi 400 tisíc lidí na celém světě. V našich podmínkách jsou však největšími rizikovými faktory pro tento typ rakoviny hlavně kouření a konzumace alkoholu.

Kofein - hlavní důvod oblíbenosti kávy

Jak známo, hlavní účinnou látkou kávy je kofein. Jedná se o přírodní alkaloid, který silně ovlivňuje naše tělo. Je příbuzný alkaloidům obsaženým v čaji (theofylin) nebo v kakau (theobromin). Kofein v běžných dávkách stimuluje naši nervovou soustavu, povzbuzuje srdeční činnost, zvyšuje tepovou frekvenci i krevní tlak, ale ovlivňuje také dýchací systém a další orgány lidského těla. Povzbuzující účinky jsou patrně hlavním důvodem, proč si lidé kávu dopřávají hlavně po ránu nebo po obědě. Stimulačních účinků si všimla také medicína, a tak je dnes kofein běžnou součástí řady léků.

Co můžete dělat vy aneb Rady k nezaplacení

  • Neexistují vědecké důkazy, že by pití kávy za běžných podmínek vedlo ke vzniku rakoviny.
  • Pokud netrpíte žádnou chronickou chorobou, nemělo by běžné pití kávy představovat riziko pro vaše zdraví.
  • Pokud užíváte léky, trpíte zvýšeným krevním tlakem nebo jinými chronickými zdravotními problémy, poraďte se o konzumaci kávy se svým ošetřujícím lékařem.
  • Ať už dáváte přednost kávě nebo čaji, nepijte tyto nápoje příliš horké. Zvyšujete si tím riziko onemocnění rakovinou jícnu.
  • Pokud máte pití kávy spojené s cigaretou, zvyšujete si nejen riziko vzniku rakoviny jícnu, ale také rakoviny plic, močového měchýře a mnoha dalších závažných onemocnění.
Spustit audio