Do knihovny plaského kláštera se vrátí velké barokní skříně

6. březen 2012

Rozměrné barokní knihovní skříně se stanou ozdobou nové turistické sezony v klášteře v Plasích. Potřebné peníze na jejich restaurování se podařilo získat díky francouzským a německým filmovým produkcím, které v areálu plaského kláštera natáčely film o Jindřichu IV. Návštěvníci si budou moci téměř čtyři mety vysoké skříně prohlédnout v knihovním sále na prohlídkové trase klášterním okruhem. Skříně se vracejí do knihovního sálu po více než 100 letech.

Vzhled obou knihovních skříní silně změnil v průběhu 19. století bílý nátěr, po více než sto letech navíc silně znečištěný, chyběly jim odštípnuté části výzdoby, jinde třeba vypadlo nebo zcela chybělo kování. Skříně tak dlouhá léta čekaly v klášterním depozitáři na svoji obnovu.

Restaurování se ujal známý plzeňský restaurátor Vladimír Hrubý, který restauroval mobiliář i na mnoha dalších památkových objektech Národního památkového ústavu. Téměř dvouleté restaurování probíhalo částečně v dílnách restaurátora, závěrečné fáze ale musel restaurátor s ohledem na rozměry skříní provést přímo v prostorách konventní budovy.

Každá ze skříní je čtyři metry vysoká a pojme přes 500 objemných svazků. Kvůli manipulaci je sice možné skříně rozdělit na dvě části, přesto byl ale podle restaurátora Vladimíra Hrubého jejich přesun velmi náročný. Skříně se od nové sezony, která v klášteře začíná 31. března, vrátí k dalším třem podobným. Ty už byly restaurovány dříve.

Knihovní sál plaského konventu ozdobí i další novinky, které pocházejí z časů největší slávy kláštera – obraz sv. Karla Boromejského a kniha z dob předposledního opata Fortunáta Hartmana.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio