V Plzni probíhá třetí ročník Festivalu arabské kultury

26. březen 2012

Poznat arabský svět v jiných souvislostech, než jak ho nabízejí média nebo turističtí průvodci, mohou v těchto dnech lidé v Plzni. Koná se tu už třetí ročník Festivalu arabské kultury, který začal 23.března a potrvá do 30.března. Tak zvaný „Arabfest" pořádají studenti a pracovníci Katedry blízkovýchodních studií Fakulty filozofické. Zázemí a finanční podporu získali od Západočeské univerzity.

Cílem festivalu je přiblížit návštěvníkům zvyky a tradice arabského světa. Letošní ročník nese podtitul „Stopy (v) šafránu“, který má symbolizovat prolínání a ovlivňování jednotlivých kultur. „Rádi bychom se zaměřili na „stopy“, které po sobě Arabové v naší civilizaci zanechali, neboť málokdy si uvědomíme, kolik samozřejmých věcí pochází právě z arabského světa“, řekla hlavní organizátorka akce Tereza Svášková z Katedry blízkovýchodních studií na Fakultě filozofické Západočeské univerzity.

Součástí Festivalu arabské kultury v Plzni je výstava knih a rukopisů Mezi řádky Blízkého východu

Festival arabské kultury bude probíhat celý týden. Návštěvníci si mohou vybrat z pestrého programu akcí. Ten zahrnuje koncerty, workshopy, výstavy knih a fotografií, představení orientálních tanců nebo arabské kuchyně. Nabízí ale také celou řadu odborných přednášek a diskusí. Širší okruh diváků by mohlo oslovit promítání filmu v Měšťanské besedě. Zajímavá bude také beseda na téma Kam po arabském jaru?, která se týká aktuálního dění na Blízkém Východě. Na besedě vystoupí analytik Šádí Shanaáh nebo politolog Michael Romancov. Program festivalu najdete na internetových stránkách: www.arabfest-plzen.cz/

autor: mkl
Spustit audio