Nádvoří plaského kláštera získá zpět původní podobu

Novou podobu by mělo do roku 2015 získat nádvoří plaského kláštera. Projekt nazvaný "Cesty klášterem - cesty poznání" - bude financován z evropských peněz. Město na něj získalo prostředky z ROPu Jihozápad. Hodnota této investiční akce se pohybuje ve výši 16 milionů korun.

Obnovou projde prostranství mezi klášterem, pivovarem, prelaturou a hospodářským stavením a počítá se mimo jiné rekonstrukcí kašny a stromořadí. V podstatě jde o uvedení do původního stavu v době vlády kancléře Metternicha. Akce by měla být dokončena do roku 2015, kdy bude 200. výročí Vídeňského kongresu.

Klášter v Plasích nabízí v nadcházející turistické sezoně několik novinek. Na návštěvníky čekají nejen zrestaurované knihovní skříně, které se do knihovního sálu vrátily zpět po sto letech, ale i nově zakoupený barokní obraz sv. Karla Boromejského, pocházející z majetku nejvýznamnějšího plaského opata Evžena Tyttla. Obraz se sv. Karlem Boromejským, v baroku „módním“ světcem, je mimo jiné zajímavý tím, že se jedná o malbu na plechu, vytvořenou roku 1731 Jakubem Antonínem Pinkem, dvorním malířem opata Tyttla. A navíc je obraz oboustranný, z druhé strany je stejným malířem vyveden velký barevný znak opata i s vročením..

Hrobka Metternichů - Plasy

Nejnovějším přírůstkem klášterní expozice je breviář předposledního z opatů, Fortunáta Hartmanna, z roku 1775.
.

Plaský klášter, Santiniho architektonické dílo, patří k největším a nejstarším klášterním areálům v Čechách. Až do svého zrušení roku 1785 byl domovem cisterciáků, od roku 1826 pak sídlem kancléře Metternicha.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio