I letos se první máj v Plzni-Slovanech ponese ve znamení bigbítu

27. duben 2012

První máj bude i letos v Plzni patřit bigbítu. Ve Chvojkových lomech na Slovanech se bude už počtvrté konat akce s názvem Milník času. Setkání muzikantů a příznivců bigbítu, který má v Plzni od 60. let velkou tradici, inicioval před lety Jaroslav Šindelář. A to po smrti svého bratra Jiřího "Dědka" Šindeláře, člena legenádrní skupiny Katapult.

Od 12:00 do 21:00 hodin se na pódiu v parčíku vystřídá osm kapel: Greyhound, Garde, Michal Šindelář Trio, Rolling Stones Plzeň, Hruškowicz, Regenarace, Starý psi a High Gain. Vstupné se na akci neplatí. Lidé uslyší převážně starou muziku Rolling Stones, Led Zeppelin, Deep Purple, Who a podobně.

Akce je oslavou hudby a vůbec nezávislé kultury především 60. a 70. let. „Tehdy v Čechách nebyly žádné gramofony nebo kazeťáky. Neexistovaly diskotéky, jen hospodské tancovačky. Když se mládí chtělo bavit a tančit, tak se muselo hrát naživo,“ říká duchovní otec Milníku a autor památníku výtvarník Jaroslav Šindelář s tím, že na rozdíl od zbytku republiky měl na západě Čech výraznou převahu bigbít.

Akce Milník času v Plzni na Slovanech

Podnětem k vybudování Milníku času bylo úmrtí Šindelářova bratra Jiřího „Dědka“ Šindeláře z legendární bigbítové skupiny Katapult. První Máj byl k odhalení zvolen symbolicky. „Má Máchovskou příchuť. A Mácha zůstal vždy mladý stejně jako bigbít a jeho fanouškové. Akce nemá žádný politický podtext. Nesouvisí ani se Svátkem práce, ani s květnovými oslavami osvobození,“ dodává Šindelář.

Hudební akci připravuje Jaromír Lichtenberg. Podle něj je spojení se čtvrtí Slovany symbolické. „To je první plzeňské sídliště. V 60. letech, kdy se rodil bigbít, tu žily mladé rodiny a z nich se rekrutovali první příznivci rockové hudby. Byly tu hospody, kde se scházeli, například U Bradů,“ říká Lichtenberg.

Při odhalování Milníku a následném koncertu se před třemi roky sešlo přes pět stovek lidí. Loni akci ve Chvojkových lomech navštívilo více než tři tisíce lidí. Kmotr akce slovanský starosta Lumír Aschenbrenner věří, že se tato účast minimálně zopakuje.

autor: lum
Spustit audio