Při splouvání Teplé Vltavy budou vodáky doprovázet průvodci

22. květen 2012

Dvanáct nových průvodců pro splouvání Teplé Vltavy vyškolili zaměstnanci Národního parku Šumava. Od začátku června, kdy bude Vltava splavná každý den v týdnu, budou doprovázet vodáky na trase mezi Soumarským mostem a mostem na Pěkné.

Správa Národního parku Šumava má v současné době k dispozici 18 externích průvodců, které doplňují zaměstnanci parku. Mezi nováčky jsou ženy i muži různého věku, vzdělání i zájmů. Spojuje je láska k vodě a k Šumavě. Nejstarším je jednasedmdesátiletý František Nykles z Jelenova u Srní.

Ne všem vodákům je přítomnost průvodce na vodě příjemná. Podle zkušeností Adama Diviše, pracovníka Informační a strážní služby Správy Národního parku Šumava, který má organizačně splouvání Vltavy na starosti, je to vidět v momentě, když vodáci nasedají na Soumarském mostě. Po vystoupení na Pěkné, je ale většina spokojena.

Podle platného Návštěvního řádu Správy Národního parku Šumava mohou letos na jeden z úseků Teplé Vltavy, který začíná na Soumarském mostě a končí u mostu na Pěkné, při stavu vody mezi 50 - 61 cm splouvat pouze předem registrovaná plavidla a na vodu mohou vyrazit výlučně s proškolenými průvodci. Pokud hladina klesne pod 50 centimetrů, splouvat se nesmí. Při více než 61 centimetrech mohou vodáci vyrážet na Teplou Vltavu bez omezení počtem lodí, povinnost registrace platí i při této hladině.

Počet lodí, které budou smět letos na Teplou Vltavu vyrazit, bude o více než polovinu menší, než loni. Snižování počtu lodí i povinnou asistenci průvodců přímo nařizuje naturové posouzení, který v tomto případě hodnotí vliv vodní turistiky na chráněné druhy živočichů a rostlin žijících na Vltavě.

O splouvání Vltavy je zatím velký zájem. Termíny na květen a červen jsou z devadesáti procent obsazeny.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio