Sbírku na zvon pro katedrálu podpořili biskup F. Radkovský a plzeňští umělci

27. červenec 2012

Sbírku vyhlášenou na získání nových zvonů do katedrály svatého Bartoloměje v Plzni podpořili plzeňští umělci písní, ke které namluvil text biskup Mons. František Radkovský. Sbírka s názvem „Ze srdce zvon“ běží pod jeho patronací.

Na nový zvon mohou lidé přispívat od letošního června, nyní však mají možnost zapojit se i svou tvořivostí. S nápadem podpořit sbírku jinak než finančně přišla autorská dvojice Vilém Dubnička a Zdeněk Lahoda. Složili píseň, kterou nazpívala sólistka operety DJKT Soňa Borková spolu s vokálním kvintetem Hlasoplet. Slova k ní namluvil sám plzeňský biskup, který projevil přání, aby se do Plzně vrátil alespoň jeden ze zvonů zničených během druhé světové války.

Umělci proto chtějí mezi Plzeňany vzbudit o sbírku zájem a napomoct její popularizaci. Svou píseň vyvěsili ke stažení na internetu www.dubnicka-lahoda.cz a vyzývají, aby k ní lidé natočili klip, nebo ji třeba i zcela přetvořili: „Stejně jako soutěž na druhou věž katedrály dala příležitost pro kreativitu architektů, naše píseň dává lidem možnost hrát si audiovizuálně,“ uvedl jeden z autorů Vilém Dubnička. Příspěvky veřejnosti se budou shromažďovat na facebookovém profilu sbírky Ze srdce zvon.

Sbírka byla vyhlášena v návaznosti na ideovou architektonickou soutěž Dvě věže, která byla výzvou pro architekty vytvořit možnou podobu druhé kostelní věže. Katedrála má po staletí jednu věž, druhá věž byla údajně podle historických pramenů během stavby poškozena požárem a zůstala po ní jen spodní část, zakrytá střechou lodě kostela.. V debatě o smyslu soutěže vyplul na povrch příběh, o kterém málokdo z Plzeňanů věděl: před sedmdesáti lety zabavili nacističtí okupanti z katedrály čtyři z pěti zvonů a nechali je roztavit. Od té doby harmonický souzvuk pěti plzeňských zvonů chybí.


Cílem veřejné sbírky je shromáždit peníze alespoň na jeden zvon pro katedrálu sv. Bartoloměje v Plzni a umístit ho do věže nejpozději v roce 2015, kdy bude město hlavní evropskou kulturní metropolí. Na výrobu největšího zvonu bude třeba přes milion korun.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio