Evropské hlavní město kultury v Plzni možná pomohou zahájit britští scénáristé

25. leden 2014

Zahájení olympijských her v Londýně je asi nejznámější práce autorů Franka Cottrella Boyce a Johna Wassela. Dvojice tvůrců navštívila tento týden Plzeň a jednala o možnostech spolupráce na zahajovací ceremonii Evropského hlavního města kultury 2015. Zkušenosti mají z podobných akcí v Liverpoolu a finském Turku.

Slavného scénáristu Franka Cottrella Boyce a specialistu na velkoformátové projekce Johna Wassela se podařilo získat díky spolupráci týmu Plzeň 2015 s městem Liverpool, které získalo titul Evropské hlavní město kultury pro rok 2008.

Podklady k plzeňskému jednání zaslal britským tvůrcům umělecký ředitel společnosti Plzeň 2015 Petr Forman.

„Od konce loňského roku pracuju na konceptu. První materiál jsme nechali přeložit a poslali jsme jim ho, aby znali naši představu. V jejich případě jde o několik možností spolupráce. Můžou nám jenom poradit, upozornit nás na praktické věci, ale hledali jsme spíš cestu, jestli by nemohli být spolupartnery, podílet se na scénáři i na samotné přípravě,“ říká Forman.

Hvězdný britský tým považuje za důležitou znalost prostředí. „Zajímá nás to, abychom nepřijeli jen tak do města, kde se sneseme na padáku a začneme něco radit. Jde nám o to, abychom spolu s umělci a lidmi z města vytvářeli to, co městu a zemi něco říká,“ uvádí Wassel.

Podle Franka Cottrella Boyce je nejdůležitější, aby se do Evropského hlavního města kultury zapojili obyvatelé města. Podle něj je to příležitost pro lidi a pro město, aby se na sebe podívali jinýma očima.

„Tohle byla myšlenka, se kterou jsme pracovali při zahajovacím ceremoniálu olympiády. Samozřejmě to směřovalo ven do světa, ale největší dopad pro nás mělo to, že tam byly tisíce Londýňanů, kteří se do ceremonie zapojily,“ vzpomíná Boyce.

Kromě velkých a známých příběhů a symbolů Plzně, jako je třeba pivo, by zahájení Evropského hlavního města kultury mělo odhalit také skryté a málo známé tváře města. Myslí si to alespoň Neil Peterson, bývalý ředitel mezinárodních vztahů a marketingu projektu Liverpool 2008.

„Jedna z věcí, ke které došlo, když se zahajoval Liverpool 2008, byla snaha oslavovat to velké. Zároveň jsme tam chtěli nechat prostor pro další aspekty, kontejner zajímavostí, který přijede na začátek oslavy,“ nechal se slyšet Peterson.

O případné spolupráci s plzeňským týmem Evropského hlavního města kultury rozhodnou britští tvůrci během měsíce.

autor: Petra Kosová
Spustit audio