Památky v kraji hlásí rekordní počty návštěvníků

3. listopad 2014

Památky v Karlovarském kraji se těší nebývalému zájmu turistů. V uplynulé sezóně patřil k nejvyhledávanějším například středověký hrad Loket či barokní zámek v Bečově. Zatímco některé z nich se chystají na zimu zavřít, jiné zůstanou návštěvníkům otevřené.

O skvělé sezóně hovoří pracovníci hradu Loket, kam zavítalo více návštěvníků než vloni. Prohlídku si nenechalo ujít přes 100 tisíc zvědavých turistů.

Velkým lákadlem se v letošním roce staly exponáty z navrácených sbírek, o které hrad Loket přišel začátkem 90. let. Loketský hrad zůstane otevřen i přes zimu. Jedinou změnou v provozu bude o hodinu zkrácená otvírací doba.

I nedaleké bývalé letní sídlo rakouského kancléře Metternicha se letos těšilo většímu zájmu turistů. Zámek Kynžvart přivítal o 10 procent víc návštěvníků než vloni. Ti, co by si zámek ještě rádi prohlédli, se mohou předem objednat. V prosinci pak bude kromě svátků uzavřen.

Čtěte také

Na konec sezóny se připravili na zámku v Bečově, kam letos zavítalo o téměř šest tisíc lidí více než vloni. Objednat se ale můžete na mimořádné prohlídky pro veřejnost. V příštím roce se pak návštěvníci mohou těšit na oslavy 30 let od objevení relikviáře sv. Maura.

Na zimní sezónu se chystá i románsko-gotický hrad v Chebu, který bude turistům přístupný o sobotách a nedělích. Ačkoli se mu letos nepodařilo překonat padesátitisícovou hranici návštěvnosti jako vloni, i tak byla pro něj sezóna úspěšná. Ke konci září napočítali jeho zaměstnanci celkem 44 298 návštěvníků.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio