Historický důl Mauritius v Krušných horách se pro veřejnost otevře na jaře

7. listopad 2014

Důl Mauritius už brzy přivítá své návštěvníky. Pro zájemce bude připravena štola Kryštof, jedno z nejstarších důlních děl revíru. Cínový důl Mauritius nedaleko obcí Abertamy a Hřebečná byl v provozu téměř 300 let.

Cín z této části Krušných hor byl podle historiků pověstný svou kvalitou. Surovina se v 16. století vyvážela do mnoha míst starého kontinentu. Těžba byla ukončena v roce 1944.

Na úpravách dolu Mauritius pracuje obec Abertamy přes pět let. Za pomoci odborníků bylo nutné vyčistit zejména svislou přístupovou šachtu, do které bylo usazeno pevné schodiště. Další práce byly soustředěny do štoly Kryštof.

V ručně vyražené chodbě se dodnes dochovaly autentické doklady různých způsobů těžby cíny od 16. do 19. století. Podzemí dolu Mauritius ukrývá i vyrubané komory velkých rozměrů. Největší z nich je 60 metrů dlouhá, 40 metrů vysoká a 15 metrů široká.

Právě zde by měl být na skalnatou stěnu promítán obraz abertamského kostela, aby zdůraznil velikost podzemních prostor. Na projektu údajně spolupracuje i krušnohorský badatel a publicista Petr Mikšíček.

Kolaudace upraveného podzemí se má odehrát ještě letos. Důl Mauritius je ale výrazným zimovištěm netopýrů, a tak se zástupci obce Abertamy dohodli s ochránci přírody, že podzemní prostory budou pro veřejnost otevřeny na jaře roku 2015.

„Je předpoklad, že bychom to mohli spustit 1. května 2015. Ono to hodně záleží na tom, jaká bude zima a kolik bude sněhu. Zřejmě když bude jako v loňském roce, tak otevřeme dřív. Ale já přesné datum otevření zatím nevím. Budeme to možná řešit při kolaudaci tohoto důlního díla, která má proběhnout ještě v letošním roce,“ říká starosta Abertam Zdeněk Lakatoš.

Čtěte také

Zpřístupnění dolu Mauritius je součástí přeshraničního projektu Rozšíření naučné stezky Reiche Zeche a zpřístupnění štoly Kryštof v důlním komplexu Mauritius v Abertamech, na kterém město spolupracuje s Technickou univerzitou ve Freibergu a německým hornickým spolkem Himmelfahrt Fundgrube.

Projekt je z velké části financován z programu Cíl 3 na podporu přeshraniční spolupráce mezi Saskem a Českou republikou. Evropská unie na něj přispěje částkou zhruba 460 tisíc eur z Evropského fondu pro regionální rozvoj.

autor: zdt
Spustit audio