Hasiči a záchranáři trénovali zásah v Novém divadle v Plzni

Houkající vozy hasičů a záchranky, stovky evakuovaných lidí a odkloněná doprava - to všechno dnes s úžasem sledovali kolemjdoucí u Nového divadla v Plzni. V deset hodin dopoledne tam začalo velké hasičské cvičení, kterého se účastnila i policie a Záchranná služba. Jejich úkolem bylo zachránit diváky a uhasit požár způsobený divadelní pyrotechnikou.

Za pouhých pět minut od vyhlášení poplachu byli hasiči na místě. Z divadla museli zachránit stovky lidí. Podle scénáře se tam odehrávalo divadelní představení, které sledovalo 400 lidí, 30 z nich pak předstíralo zranění. Na místě byl simulován výbuch divadelní pyrotechniky, všude bylo plno kouře. Před budovou probíhalo ošetřování zraněných.

Jedním z nich byl i Petr Poncar, který představoval imobilního diváka na vozíčku. Sám popsal, jak probíhala jeho evakuace: "Bylo to složité spíš pro uvaděčky, které se o to postarají, protože mě musely převézt z hlavní budovy přes most do druhé budovy, kde jsme čekali až přijdou hasiči, protože tahle budova byla chráněná před kouřem a před ohněm a hasiči přijdou a snesou potom postiženého dolů... Výtahy totiž nesmějí jít."

V Novém divadle cvičili hasiči poprvé, ale ne naposledy

Cvičení se uskutečnilo v Novém divadle vůbec poprvé. Trvalo asi dvě hodiny, nasazeno do něj bylo 35 hasičů, přes 20 zdravotníků a 35 policistů. Cílem cvičení bylo především seznámit se s objektem, nacvičit se zaměstnanci divadla evakuační postupy, nacvičit ošetření a také transport většího počtu osob do FN Plzeň. Podobná cvičení budou hasiči v nové divadelní budově provádět pravidelně i v dalších letech.

autor: kos
Spustit audio