Zpívání a tanec přiblížily němčinu dětem z mateřských škol v Plzni

14. listopad 2014

Plzeňané měli ve čtvrtek možnost naučit se pár slovíček německy netradičně. Po Ostravě a Hradci Králové dorazilo turné "Šprechtíme - den s němčinou" i do Plzně. Za netradiční akcí stojí Velvyslanectví Spolkové republiky Německo, Rakouské velvyslanectví, Goethe-Institut a další partneři. Populárně-vzdělávací kampaň začala ve čtvrtek dopoledne v německé knihovně koncertem německé písničkářky pro děti z mateřských škol.

Necelá dvacítka dětí ze dvou plzeňských mateřských škol seděla při výuce na zemi a opakovala jednoduchá slovíčka. Ty jim v doprovodu harmoniky zpívala Martina Schwarz. Po pozdravech přišly na řadu hračky, barvy, dny v týdnu a také počítání.

Vystudovaná učitelka němčiny a rodilá Němka se popularizaci své mateřštiny věnuje už 10 let. Snaží se ji zabávnou formou zpřístupnit především malým dětem. Jak říká, má ráda všechny pomůcky, které používá a jde hlavně o to, aby se jazyk zažil všemi smysly. Mezi pomůcky patří hračky, hudba, hraní, pohyb. Děti se podle ní učí přirozeně a baví je to, a je to hlavně bez tzv. biflování slovíček. Podle její zkušenosti tato kampaň některé děti v základních školách opravdu oslovila a věnují se německému jazyku i nadále.

Výuku němčiny zvládají i tříleté děti

Učitelka z mateřské školy Petra Topolčany, která byla akci Šprechtíme - den s němčinou přítomna, o výuce dětí říká: "Ty tříleté děti jsou leckdy šikovnější než ty starší. Starší děti se bojí, už mají takový ostych se předvádět, takže se leckdy stává, že ty malé děti dokážou reagovat bezprostředněji."

Vzhledem k tomu, že Plzeňský kraj s Německem přímo sousedí a Češi tam jezdí na nákupy či za prací, je znalost němčiny potřebná. Turné Šprechtíme - den s němčinou skončí 3. prosince v Českých Budějovicích, kde bude program podobný jako v Plzni.

autor: mkl
Spustit audio