Plzeňskou lavičku Václava Havla zřejmě čeká stěhování. Útočí na ni vandalové

3. prosinec 2014

Vedení plzeňské radnice dochází trpělivost s vandaly, kteří se zaměřili na lavičku Václava Havla. Umělecké dílo od architekta Bořka Šípka je v Šafaříkových sadech od 30. října a tvoří ho dvě křesla spojená kulatým stolem. Středem stolu pak prorůstá lípa. Už dvakrát ale lavička přišla k újmě a tak se možná bude stěhovat na bezpečnější místo.

Ať už ozdoby padly za oběť vandalovi, anebo posloužily třeba jako dárek z lásky, takhle to dál podle primátora Martina Zrzaveckého z ČSSD nejde: "Poprvé tam byly instalovány originály, zničily se... Podruhé jsme je tam dali, aby byly na 17. listopadu, protože to k tomu patří. Druhý den to bylo hned pryč... Vážně tedy uvažujeme o stěhování, ale není to nic jednoduchého. Zaprvé - s instalací bylo spojeno nemalé vydání prostředků, byly zapotřebí stavební úpravy. Zadruhé - místo, projekt, schvalovala Knihovna Václava Havla". Ta, protože lavička je licenčním dílem, musí přesun schválit. Zatím tedy zůstane lavička v sadech a bez skleněných doplňků, během následujících měsíců bude radnice hledat jiné, vhodnější místo.

Lavičku nelze opravovat donekonečna

Podle plzeňského primátora Zrzaveckého by vhodným místem pro lavičku Václava Havla byl např. trojúhelník Západočeské univerzity. Zkrátka místo, které by bylo možné večer uzavřít, aby tam vandalové nemohli. V úvahu by připadalo například i atrium Nového divadla, kam by dobře viděly kamery. Podle Martina Zrzaveckého totiž nelze lavičku opravovat donekonečna. O tom jestli a kam by se mohla lavička Václava Havla přestěhovat, by mohlo být jasno na jaře.

Deska označující místo v Plzni věnované Václavu Havlovi

Havlovy lavičky jsou také v USA, Španělsku, Irsku nebo v Itálii. V Česku stojí lavička Václava Havla v Praze, Český Budějovicích a v Hradci Králové. V budoucnu má být například i v Karlových Varech.

autor: kos
Spustit audio