Domažlický hřbitov čeká kácení stromů

Domažlický hřbitov by se měl brzy dočkat obnovy. Místo posledního odpočinku vzniklo v chodské metropoli koncem 19. století. Ze stejné doby pocházejí také vzrostlé stromy, které hřbitov lemují. Právě ty působí problémy, ničí hroby a ohrožují návštěvníky hřbitova. Někteří obyvatelé Domažlic na neutěšený stav už delší dobu radnici upozorňují.

Domažlická radnice o problému ví, eviduje stížnosti lidí a podle místostarosty Stanislava Antoše chystá revitalizaci hřbitova. „Nechceme řešit tu záležitost jako jednotlivé případy, je zpracován projekt na celkovou revitalizaci hřbitova. Bohužel některé stromy budou muset být poraženy. Takové ty dominantní, které nepřekážejí, by měly být prořezány, případně svázány a zachovány pro budoucí generace,“ říká Antoš.

Obnova zeleně na domažlickém hřbitově by měla stát necelé dva miliony korun a vedení města se na úpravy pokusí získat dotaci. „Počítám, že do poloviny letošního roku bychom měli vědět, na čem jsme. Kdybychom neuspěli, tak bychom asi museli začít řešit jednotlivé kritické případy. Potom, až se objeví období vegetačního klidu, nelze v létě kácet stromy,“ dodává Stanislav Antoš. Po zeleni by měla následovat obnova chodníků a dalších prostranství hřbitova.

Obnova hřbitova v Domažlicích není jedinou větší akcí pro tento rok

Vedle revitalizace hřbitova mají Domažlice v plánu i jiné velké akce. Například už se naplno rozjela rekonstrukce pivovaru. Jako první se opravuje dominanta zvaná Hvozd. Vysoká místnost se rozdělí do pěti pater, bude mít skleněnou podlahu a stane se z ní galerie. „Práce přijdou na 27 milionů korun, z toho více než polovinu pokryje dotace z ROPu Jihozápad,“ uvedl to starosta Miroslav Mach ze Sdružení pro město Domažlice.

Domažlice začnou letos také opravovat plavecký bazén. Náklady na kompletní rekonstrukci a na novou přístavbu se odhadují na 150 milionů korun. Pokud se neobjeví žádná vhodná dotace, město investici zaplatí ze svého rozpočtu.

Rekonstrukce by se také mohla dočkat školní kuchyně v Domažlicích. Kvůli špatnému technickému stavu nemůže využívat plnou kapacitu a náklady na údržbu jsou vysoké. Proto město zpracovalo projekt a pokusí se na renovaci kuchyně získat dotaci.

Domažlická radnice letos odhalí pomník na Baldově. Ten je věnovaný významné husitské bitvě u Domažlic. Připomene také 600. výročí upálení Mistra Jana Husa.

autor: mkl
Spustit audio