Klatovy usilují o speciální přístřešky pro kola

12. březen 2015

Klatovy letos chtějí opět posílit služby pro cyklisty. Pokud uspějí s dotací, instalují k plaveckému bazénu speciální zamykatelné boxy pro kola a v rámci stejného dotačního programu pořídí i další vybavení.

Cyklisté v Klatovech by mohli mít k dispozici speciální cykloboxy. Jsou to jakési uzavřené ocelové přístřešky pro kola a podle starosty Rudolfa Salvetra z ODS se město právě na tyto boxy pokusí získat dotaci.

„Pokud něco chybí a je po tom poptávka - pak je to více míst, kde je možné si postavit kolo. Pro zvýšení bezpečnosti jsou vyvinuty bike boxy, kde je možné (třeba i za úplatu) si kolo uzamknout," říká Salvetr.

V první fázi by město chtělo na zkoušku instalovat tři bike boxy. Není to totiž zrovna levná záležitost a město si chce vyzkoušet, zda vůbec o boxy bude zájem. Pokud město s dotací uspěje, pořídí bike boxy k plaveckému stadionu.

"Toto místo se nám jeví jako nejvíce příhodné k těmto účelům. Spousta lidí tam jezdí na kole, ať už zaplavat si nebo do sauny. Byli bychom rádi, aby co nejvíce lidí nejezdilo autem, ale buď chodili pěšky, nebo jezdili na kole," vysvětluje vedoucí hospodářského odboru František Kocfelda.

Stojany by se mohly objevit u mezinárodní cyklotrasy 38

Okolo plaveckého bazénu navíc vede mezinárodní cyklostrasa 38, takže tato služba cyklistům se prý přímo nabízí.

„Momentálně je tam jeden stojan na kola, kde si samozřejmě kolo můžete odstavit. Ale lidé, kteří mají kolo i za 100 tisíc korun, už s tím mají problémy. Většinou se snaží dát kolo někam dovnitř za dveře, což se ale moc nelíbí obsluze bazénu. Takže si myslíme, že tohle bude hlavní důvod, aby se dražší kola mohla schovat," doplnil František Kocfelda.

Cyklisté si tedy svá kola dají do boxu, na zámku nastaví číselný kód a tím se box uzamkne. Pokud někdo kód zapomene, zajde za obsluhou bazénu a ta zavolá firmu, která box odblokuje.

Cena bike boxů se odhaduje zhruba na 230 tisíc korun, až polovinu může pokrýt dotace. Novinka si určitě své příznivce najde, i když ne každý cyklista ji asi využije.

„Já na kole jezdím často a rád, občas dokonce i v zimě, protože bydlím za městem Klatovy. Do města se potřebuji dostat, ale samotné stojany mi stačí. Občas sice strach o kolo mám, ale v životě se mi tady v Klatovech nestala žádná negativní zkušenost. Ale jestli má někdo drahé kolo, dovedu si představit, že box ocení. Já se ale asi spokojím s těmi stojany, co tu máme," říká student Josef Kubát.

Jestli město s dotací uspěje, bude jasné během prázdnin. Bike boxy by se pak u bazénu mohly objevit na podzim nebo na jaře příštího roku.

autor: en
Spustit audio