Mezi Vojkovicemi a Stráží nad Ohří začal fungovat nový železniční most

19. březen 2015

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) dokončila v Karlovarském kraji přestavbu dalšího mostu. Leží na hlavním koridoru z Karlových Varů do Chomutova.

Stavební práce trvaly devět měsíců. Podle odborníků byly nevyhnutelné, protože starý most neodpovídal současným požadavkům. Náklady na výstavy dosáhly téměř 73 milionů korun. Téměř 50 milionů uhradí evropská dotace.

V uplynulých devíti měsících dělníci starý most demontovali a nahradili ho svařovanou konstrukcí o třech polích a délce 100 metrů.

„Hlavní důvod rekonstrukce byla nevyhovující zatížitelnost mostu, který slouží i těžké nákladní dopravě. Kromě jiného přepravě vojenských transportů na cvičiště v Doupovských horách,“ vysvětluje za hlavního investora SŽDC Lubor Hrubeš.

„Starý most byl hlučný, nevyhovoval šířkou a vlakové soupravy ho mohly projíždět maximálně padesáti kilometrovou rychlostí. Ta se teď zvýšila na 75 km/h,“ dodal Hrubeš.

Projekt rekonstrukce mostu na železničním koridoru z Chebu do Chomutova byl součástí jednoho z cílů Operačního programu doprava. Na trati mezi Ústeckým krajem chystá Správa železniční dopravní cesty rekonstrukci dalších tří mostů. Cílem je zvýšení bezpečnosti a zlepšení komfortu pro cestující.

autor: zdt
Spustit audio