Stavba obchvatu Chebu je v polovině, otevřený bude v září

7. květen 2015

Jihovýchodní obchvat Chebu bude hotový v září. V současné době je postavena už polovina nové silnice. Podle vedení města je zapotřebí, protože tisíce osobních aut a stovky kamionů se vyhnou centru Chebu.

Stavba ale má své odpůrce. Jde o obyvatele městské části Háje, kudy nový obchvat vede.

„My si myslíme, že bude dostavěna R6 až na Pomezí, takže za půdní fond budou potřeba prostředky. A ty by se měly využít tímto směrem a zde se soustředit na opravu regionálních silnic, které zde již existují,“ reagoval na projekt stavby odpůrce Karel Tyrpekl.

Protestní pochody, dopisy a dokonce i žaloby - taková byla iniciativa odpůrců stavby jihovýchodního obchvatu Chebu. Podle nich není silnice důležitá a jde o zbytečné mrhání penězi. Zvláště ve chvíli, kdy už jeden severní obchvat města existuje.

Jenže ten jižní byl v územním plánu města zanesený už zhruba 20 let. Stavbu tak nic nezastavilo a v současné době už je za polovinou. Podle náměstka hejtmana Jakuba Pánika je obchvat pro město Cheb důležitý.

„Tato stavba není jenom o tom, že tady proinvestujeme 380 milionů korun. Ale že to je o tom, že dostaneme z centra Chebu až pět tisíc osobních aut, které každodenně projíždí a až 450 kamionů. To je přesně ten přínos, proč ten obchvat má svoji logiku,“ říká Pánik.

Slova náměstka potvrzuje i starosta Chebu Petr Navrátil. „Zlepší se životní prostředí, zmenší se hluk a prašnost. A doufám, že se město stane zase o trochu přívětivějším místem pro život,“ je přesvědčený Navrátil.

Stavba jihovýchodního obchvatu Chebu

Na stavbu obchvatu naváže i úprava křižovatek na jejím konci u Chebu. Ty bude financovat také Karlovarský kraj a stát budou 15 miliónů korun.

„Karlovarský kraj přislíbil a také tak činí. Rekonstrukci těch křižovatek, převedení jedné z nich do kruhového objezdu, zkapacitnění té další, což si myslím, že pomůže životu ve městě, protože dneska se takzvaně okolo hřbitova jezdí čím dál tím více,“ tvrdí Petr Navrátil

Podle starosty také utichly stížnosti na stavbu silnice. Přiznává ale, že kvůli obchvatu se v městské části Háje život lidem určitě trochu zkomplikuje.

Čtěte také

„Rozumím tomu. Na druhou stranu určitá část jistě viděla, když zahlédla silnici v terénu, že apokalyptické vize, se nenaplnily. Že jsme se pokusili tu silnici zasadit do krajiny relativně citlivě. Dokonce někde ta doprava přechází i do zářezu, takže by neměla takovým způsobem omezovat a ohrožovat místní obyvatele. Skutečně si myslím, že prospěch z té stavby bude mít několikanásobně víc lidí než těch, kteří jsou dnes dotčeni,“ doplňuje starosta Navrátil.

Jihovýchodní obchvat bude dlouhý necelé 4 kilometry a stát má 393 milióny korun.

Stavba jihovýchodního obchvatu Chebu
Spustit audio