Před 73 lety vyhladili němečtí okupanti Lidice, vzpomíná se i v Plzni

10. červen 2015

V západočeské metropoli tragédii připomíná nenápadný pomníček. Žáci z nedaleké školy u něj vysadili růže jako vzpomínku na lidické děti

Je tomu 73 let, co němečtí okupanti vyhladili Lidice. Obyvatele vesnice vyvraždili nebo odvlekli do koncentračních táborů. V Plzni tragédii připomíná tak trochu zapomenutý pomníček. Vznikl 40 let po vyhlazení Lidic a zasadil se o něj Český svaz žen.

Vztyčenou desku s nápisem nedaleko lochotínského bazénu už jednou obnovila a růžemi osázela skupina Maják. Letos pomníček zkrášlily děti dalšími květy.

81 růží. Za každé lidické dítě jedna květina. U každé z nich později přibyde ještě malá mosazná cedulka s konkrétním jménem. A aby byl pomníček hezký celoročně, na podzim u něj jeho pečovatelé vysadí kvetoucí keře. S nápadem zviditelnit pomník obětí z Lidic přišla učitelka z Křižíkova gymnázia a základní školy Ivana Loukotová.

„Přišlo mi hrozně líto, že tenhle památník je tady tak zastrčený a začala jsem uvažovat o tom, trošku ho připomenout. A protože i naše škola každoročně jezdí do Lidic se studenty, tak mě napadlo, že bychom vždycky z toho zájezdu mohli nějakou částku, která zbyde, věnovat na to, že bychom nakoupili růže a zasadili je tady," popsala nápad Loukotová.

Myšlenku podpořil i plzeňský klub ATOM pro děti a mládež, podle něj totiž přišla v ten nejlepší čas.

„My jsme realizovali komunitní projekt Natři to sousedovi, který sponzorovala nadace VIA. Ten projekt začal tak, že jsme dělali dotazníkové šetření, jak zvelebit, zkultivovat obchodní centrum ATOM a jeho okolí. Obesílali jsme všechny školy v lokalitě," vysvětlila Kristýna Paulová z klubu ATOM.

Pomník v Plzni i v Lidicích zdobí stejné růže

Na výzvu zareagovalo ze dvou velkých plzeňských čtvrtí, Lochotína a Košutky, jenom Gymnázium Františka Křižíka a základní škola. Projekt tak dostal zelenou. O květiny k památníku se postaral jeden z tatínků malých zahradníků, majitel zahradnictví. Zdarma dodal i zeminu a další potřeby pro sázení. Podle Ivany Loukotové sehnal navíc toho nejlepšího dodavatele.

„Ty růže, které tady jsou nově zasazené, jsou od dodavatele, který dodává růže do Lidic. Máme stejné růže tady, jako jsou v Lidicích na památníku," dodala Loukotová.

Nejen učitelé, kteří se na projektu osázení pomníku růžemi podíleli, jsou přesvědčeni, že připomínat hrůzy válek je pro jejich budoucnost důležité víc než cokoli jiného. Proč to tak je, vysvětluje i nápis na plzeňském pomníčku: Lidice varují.

autoři: sch , Lucie Sichingerová
Spustit audio