15. ZŠ v Plzni se může pochlubit stříbrným titulem Skutečně zdravá škola

Titul mají jen dvě základní a jedna mateřská škola v Česku. Všechny ve stejnojmenném programu splnily náročná kritéria od nákupu surovin do školní jídelny přes úklid ekologicky šetrnými prostředky až po výuku o zdravém životním stylu.

Cílem je vzdělávat děti o jídle a naučit je správné stravovací návyky prostřednictvím různých aktivit. Základem programu je zdravé stravování ve školní jídelně.

Pro stříbrné ocenění v programu Skutečně zdravá škola musí například školní jídelna nakupovat 50 procent čerstvých surovin od pěstitelů a chovatelů ve vlastním nebo sousedním kraji. Pět procent navíc musí pocházet z ekologických farem a vejce by měla být přednostně z volných výběhů. Při úklidu a mytí nádobí tyto školy používají ekologicky šetrné mycí prostředky a podobně.

„Do programu Skutečně zdravá škola jsme se zapojili proto, že korespondoval s koncepcí naší školy a líbili se nám aktivity, metodické matriály, které program Skutečně zdravá škola nabízí a které je možné využít ve výuce na podporu zdravého životního stylu. Snažíme se využívat naší školní zahradu k tomu, aby v rámci hodin pracovních činností se děti naučily vypěstovat bylinky, ovoce, starat se o ovocné keře. To co vypěstujeme, potom využíváme i ve školní jídelně. Myslím, že rodiče to vnímají pozitivně a EKO zaměření a zdravý životní styl už je jen taková třešinka na dortu, která zapadá do koncepce naší školy, “ uvedla ředitelka 15. ZŠ v Plzni Soňa Pavelková s tím, že se v budoucnu budou snažit o splnění i zlatých kritérií.

Program, který učí děti zdravému životnímu stylu

Program Skutečně zdravá škola pořádá stejnojmenná iniciativa několika rodičů, kterým jde o to, aby se jejich děti ve škole nejen zdravě stravovaly, ale taky aby uměly vybírat správné suroviny a naučily se zdravému způsobu života. Do programu se zatím zapojilo 300 českých škol a podle organizátorů se zájem zvyšuje a zájemců přibývá. Na bronzové ocenění dosáhlo už 40 škol, na stříbrné dvě základní školy, z toho jedna z Plzně, druhá z Prahy a jedna mateřská škola z Prahy. Na zlaté zatím v Česku nedosáhla ani jedna škola.

autoři: mkl , jik
Spustit audio