Seniorské městečko má vyrůst v Zadním Chodově

13. červen 2015

Projekt má nabídnout kompletní zázemí pro lidi soběstačné i pro ty, kteří potřebují pomoc. Přijde na více než půl miliardy korun.

Soukromý investor chce areál seniorského městečka vybudovat na jedenáctihektarovém pozemku bývalé roty v Zadním Chodově na Tachovsku. Projekt Mezinárodní obec seniorů zahrnuje výstavbu bytů jak pro soběstačné seniory, tak i lůžka pro lidi, kteří potřebují pomoc, lékařskou péči a také rehabilitační centrum.

Celkem by seniorské městečko nabídlo zhruba 550 lůžek a asi 130 pracovních míst. Areál pět kilometrů od hranic v klidné lokalitě spoléhá ze 60 procent na seniory z Česka.

V areálu mají být menší budovy s malometrážními byty. Chybět tam ale nemají ani větší objekty s lůžkovými centry pro seniory s Alzheimerovou chorobou a sníženou pohyblivostí. /komentář pod fotku/

Autorem projektu je pražský právník, který model vymyslel už před více než deseti lety. Tehdy ale údajně vše ztroskotalo na dotacích. V polovině loňského roku obec znovu oslovil s tím, že má projekt, investora i dotační tituly.

V současné době je už podepsaná smlouva o budoucí smlouvě. Po zaplacení kupní ceny a jistiny, která je pojistkou proti spekulaci, změní obec územní plán. Do roka pak má být k dispozici stavební povolení a nejpozději do čtyř let by měl být komplex v provozu.

Firma má mít sídlo v obci, slíbila také zaměstnat místní lidi, kteří mají o práci v seniorském městečku už teď zájem. Poptávka je po údržbářích, pečovatelkách, ošetřovatelkách, uklízečkách a zahradnících. Potřební budou i zaměstnanci do kuchyně a jídelny. Vedení obce doufá, že pokud projekt vyjde, zvýší se i počet obyvatel ze současných 285 o desítky a obec by tak zvýšila své daňové příjmy. K trvalému pobytu by se navíc mohli nahlásit i senioři.

Areál bývalé školicí roty pohraničníků se nachází 200 metrů od obce. Stát ho převedl na Zadní Chodov bezúplatně už před 11 lety. Budovy, které tam byly, obec nechala zbourat. Nedařilo se jí ale najít investora a ztroskotal i záměr postavit tam fotovoltaickou elektrárnu. Zadní Chodov do projektu seniorského městečka vkládá velké naděje, chce se s ním zúčastnit i soutěže Vesnice roku.

autor: sch
Spustit audio