Elektromobilem nebo na elektrokole se mohou lidé projet i po Šumavě

15. červen 2015

Čistější a ekologicky šetrnější přepravu po šumavském národním parku má umožnit vznikající projekt elektromobility. Postupně se tam rozvíjí síť půjčoven elektromobilů, elektrokol či elektroskútrů.

Iniciátorem projektu sítě půjčoven vozidel a kol na elektropohon e-Šumava.cz byly soukromé firmy. Elektrovozidla si mohou lidé dobíjet přímo na Šumavě. Celý projekt navíc funguje ve spolupráci se sousední bavorskou stranou národního parku.

Stejně jako na české straně ho tam podporuje vedení parku. Zájem o podobné projekty mají i jiná chráněná území. Správa šumavského parku pomohla vytvořit bezpečnostní pokyny pro uživatele elektrokol a doporučila pro ně také vhodné výlety. Ve zkušebním režimu tam chtějí mít dva elektromobily.

Na Šumavě nově zahájil provoz také tzv. chytrý energetický bod. Jde o ekologickou technologii, svého druhu v Česku unikátní. Slouží k ukládání elektrické energie z obnovitelných zdrojů. Současně také představuje propojení lokálního využití solární a větrné energie s novým typem baterie pro skladování vyrobené elektřiny a rychlonabíjení elektromobilů. Což by mohla využít právě vznikající síť půjčoven elektrovozidel.

Zájem o elektrovozidla podporuje ministerstvo životního prostředí

Podpora rozvoje elektromobility a alternativních pohonů je jednou z priorit ministerstva životního prostředí. To už v minulých měsících vyhlásilo dva dotační programy. Jedním z nich je program na podporu obcí v národních parcích v celkové částce 50 milionů korun. Namířen je hlavně na rozvoj ekologicky šetrné návštěvnické infrastruktury, environmentálního vzdělávání, na úpravu zeleně a podobně.

Obce v národních parcích ho mohou využít i k pořízení vozidel na alternativní pohony. Na elektromobil je možné získat až 200 tisíc korun, na auto poháněné plynem pak 80 tisíc korun. Dotaci je ale možné využít i na podporu elektrokol nebo elektroskútrů. Druhý program je pak určen pro statutární města a na osvětu v oblasti čisté mobility.

Ve spolupráci s ministerstvem průmyslu a obchodu připravuje resort životního prostředí Národní akční plán čisté mobility. Ten by měl zahrnovat investiční a motivační pobídky pro rozvoj elektromobility a alternativních pohonů v celé České republice.

Počítá se v něm mimo jiné s rozvojem dobíjecí infrastruktury v příštích pěti letech, kdy bude mít běžně k dispozici elektrické dobíjení více než čtvrtina populace Česka. V současné době je materiál v meziresortním připomínkovém řízení, vláda by se jím měla zabývat během léta.

Bližší informace o projektu e-Šumava.cz včetně sítě půjčoven najdete na: http://www.e-sumava.cz

autor: sch
Spustit audio