Lidé v Plzeňském kraji mají potíže s dýcháním

13. srpen 2015

Region se potýká s vysokou koncentrací ozonu v ovzduší. Meteorologové už proto v kraji vyhlásili smogovou situaci.

Potíže s dýcháním mohou mít starší a nemocní lidé, ale také děti. Může za to právě vysoká koncentrace ozonu v ovzduší. Nejhorší situace je na Přimdě na Tachovsku.

Podle informací Českého hydrometeorologického ústavu překročila koncentrace přízemního ozonu v ovzduší na některých stanicích v Plzeňském kraji prahovou hodnotu 180 mikrogramů na metr krychlový. Přízemní, neboli troposférický ozon je zdraví škodlivý, způsobuje například bolesti hlavy a zvyšuje riziko astmatického záchvatu.

„Troposférický ozon je toxický pro člověka, to znamená, ty zvýšené koncentrace mohou působit nepříjemně fyzicky například tím, že pálí oči nebo hůře se dýchá. Citliví jedinci na to mohou být náchylnější," vysvětlil meteorolog Martin Adamovský.

U zdravých dospělých lidí nejsou nutná žádná omezení. Starší lidé, osoby s chronickými dýchacími potížemi a děti by se ale měli hlavně odpoledne vyhnout venku větší fyzické zátěži.

Příčinou přibývání přízemního ozonu jsou pravděpodobně vedra a silné sluneční záření. Stejná výstraha meteorologů už platí také na celé Moravě a na většině území Čech. Smogová situace je tak už v deseti krajích, výjimkou je kraj Karlovarský, Pardubický, Královéhradecký a také Jihočeský.

autor: mkl
Spustit audio