Letní kina u Západočechů stále bodují, promítá se i v malých obcích

21. srpen 2015

Lidé znovu objevují romantiku letních kin. Míst, kde můžou sledovat filmové projekce pod širým nebem, stále přibývá. Některá kina mají už dlouholetou tradici, jedním z nich je i dolanský Letňák.

Promítá se ve velkých městech i malých obcích. Největší návštěvnost mají Filmové noci v lochotínském amfiteátru v Plzni. Jen během července tam přišlo zhruba pět tisíc diváků. Jsou ale i daleko menší obce, kde se rozjelo letní promítání, například Makov na Domažlicku, kde je průměrná návštěvnost kolem 30 lidí. Promítá se i v Hrádku u Rokycan, Neurazech nebo ve Stodě a také v Dolanech na Plzeňsku, kde je letní kino v tamní Hospůdce Ve Škole.

Promítání filmů má už v obci tradici, dolanský „Letňák" začal poprvé promítat už v roce 1971. Na počátku devadesátých let ale kino na čas fungovat přestalo. Filmovou tradici obnovili místní opět loni, tedy po dvaceti letech. Letošní program nabídl divákům v prostoru před hospůdkou po celé prázdniny vždy v pátek výběr nových českých i zahraničních filmů různých žánrů.

V Dolanech se promítá také tento víkend 21. a výjimečně i 22. srpna. Návštěvníci se mohou dnes večer těšit na snímek Strážci galaxie a zítra pak uvidí německý film Fakjů pane učiteli. Poslední srpnový pátek nabídne další snímek z německé produkce, a to animovaný film 7 trpaslíků.

Celé léto téměř každý den promítá letní kino v Kralovicích. Je to první kino na severním Plzeňsku s digitální promítačkou, kterou pořídilo město v loňském roce. Letos poprvé se promítalo pod širým nebem také v rajském dvoře kláštera v Plasích.

Letní kino promítá také v Domažlicích a v Klatovech. Tamní kino pochází z roku 1960 a má za sebou rozsáhlou rekonstrukci.

V Karlovarském kraji je to s letními kiny horší

Pravidelné promítání v obnoveném karlovarském letním kině letos skončilo. Kino nemá digitální promítačku a o starší snímky nebyl zájem. Na některé filmy přišlo i jen deset lidí. Výjimkou byl film Pretty Woman, který během mezinárodního filmového festivalu uvedl sám Richard Gere a na který přišlo 6 700 návštěvníků.

Místem, kde mají filmy pod širou oblohou svou tradici je Ostrov na Karlovarsku. O návštěvníky tam nemají nouzi. Milovníky kinematografie nadchlo i promítání ve Františkových Lázních, kde společně filmové zážitky poskytují na zahradě muzea Městské muzeum a Městská knihovna.

V Chebu dříve fungovalo kino na chebském hradě, kde se ale přestalo promítat v roce 1991 kvůli bádání. Pak to zkoušeli s projekcemi pod širým nebem v chebské Divadelní rokli. V současné době ale město s letním kinem nepočítá.

Také na Sokolovsku je to s letními kiny slabé, v Březové plánují dostavbu multifunkčního centra a ve druhé etapě se tam počítá i se stavbou letního kina.

autoři: Směna ČRo Plzeň , čer
Spustit audio