Firemní jesle otevírá magistrát v Plzni

1. září 2015

Dětská skupina Malíček se začátkem září zahajuje provoz v Martinské ulici, přijme děti od 18 měsíců.

Plzeňský magistrát dneškem zahajuje provoz vlastní Dětské skupiny Malíček. Takzvané firemní jesle sídlí v centru města poblíž většiny magistrátních budov, v přízemí budovy v Martinské ulici.

Určené jsou pro děti ve věku od 18 měsíců do 3 let. Vedení Plzně se tak snaží ulehčit návrat do práce nejen rodičům, kteří pracují přímo na magistrátu, ale také těm, kteří jsou zaměstnaní na obvodních úřadech a v příspěvkových organizacích města.

Dosud byla situace pro rodiče složitá. Když chtěli nastoupit do práce dřív, než dítě dosáhne věku pro přijetí do školky a nemohli spoléhat na pomoc prarodičů, museli zaplatit sedm a více tisíc korun měsíčně za hlídání nebo soukromou školku. Míst v jeslích je stále málo a nabídka tak nestačí pokrýt poptávku. Zájem o umístění v magistrátních firemních jeslích je značný. K 1. září má skupina osm dětí, její maximální kapacita je dvanáct. Už teď má Malíček záznamy i o dětech, které nastoupí v příštím roce.

Do Dětské skupiny Malíček město investovalo přes půl milionu korun, k dispozici má oplocenou zahradu u Staré synagogy. Malíček spadá pod odbor sociálních služeb. Péči v něm zajistí dvě učitelky s dlouholetou praxí. Provozní doba je nastavená tak, aby rodičům vyhovovala a cena za péči je navíc srovnatelná s částkou požadovanou v běžných jeslích, tedy 3000 korun.

Trend firemních zařízení pro děti získává na oblibě. Vlastní školku nově připravuje v Dobřanech u Plzně i výzkumná firma Comtes FHT. Město se s podnikem domluvilo, že zajistí její provoz. Přednostně má být určena pro zaměstnance firmy, volná místa ale budou moci využít i obyvatelé Dobřan. Vlastní firemní školku zvažuje také Fakultní nemocnice v Plzni, Západočeská univerzita chystá hlídací koutky.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio