Centrum stavitelského dědictví se otevřelo v Plasích

1. říjen 2015

Jak se vyráběly břidlicové střešní tašky, vyškrabávala do omítek renesanční psaníčka, stavěla vesnická roubenka nebo gotický lomený oblouk? To a mnoho dalšího mohou vidět a dokonce si i osahat návštěvníci nového centra v areálu plaského kláštera.

Jak se staví římsy nebo vytvářejí sgrafita, jak vypadá gotický dveřní zámek, krov z patnáctého století nebo jak se vytápěl dům před třemi sty lety a jak před padesáti? Nejen to se dozvědí lidé v novém Centru stavitelského dědictví. Národní technické muzeum ho za 350 milionů korun vybudovalo v areálu kláštera v Plasích. Nachází se v opravených prostorách bývalého pivovaru a hospodářského dvora.

Rozsáhlý areál bývalého pivovaru představuje expozici stavitelství s podtitulem Jak se staví dům. Návštěvníci procházejí čtyřmi patry a prohlédnout si mohou všechno od samotných materiálů, přes postupy jejich zpracování až po hotové produkty.

„Máme tady od materiálů, jak je získáváme z přírody a základy jejich opracování, kamene, zpracování písku, opracování dřeva. Potom tady máme finální výrobky, sestavování z cihel, sestavování kamenných zdí, výrobu oken, dveří nebo druhově v různých stoletích," popsala Blanka Kreibichová z Národního technického muzea Praha, která se na přípravě expozice podílela.

V Plasích jsou k vidění i Kaplického originály

V prostorách někdejšího pivovaru se lidé mohou například také dozvědět, co je to rámová konstrukce, jak funguje oblouk a proč nespadnou mosty. Návštěvníci si navíc mohou exponáty nejen prohlížet, ale i sami vyzkoušet, jak věci fungují.

Vidět tam mohou například různé zámky, kliky, spojovací materiál, elektrorozvody, vodoinstalace, tepelné rozvody a prostě všechno, co souvisí s domem, bydlením a s provozem. Speciálně zaměřenou expozici pak nabízí nejvyšší patro pivovaru. Tzv. Kabinet Jana Kaplického je věnovaný čistě práci tohoto světoznámého architekta.

„Cílem bylo představit tvorbu Jana Kaplického v celkovém počtu čtyřiceti tisíc položek, které máme všechny zdigitalizované v naší nadaci, takže badatelé budou moci zkoumat v digitální podobě na internetu. Ale pokud se opravdu budou chtít dotknout originálů, tak musí až do Plas," vysvětlila záměr manželka architekta Eliška Kaplicky.

Expozice hospodářského dvora se do jara ještě rozroste

Druhá část Centra stavitelského dědictví v Plasích je situována do prostor zrekonstruovaného hospodářského dvora. Tamní expozice má prezentovat stavební technologie spíše v oblasti řemesla.

„Zatímco v pivovaru máme muzeum, tak tady je také muzeum, ale takové trochu jiné, které umožní vyzkoušet si tradiční řemesla v dílnách, které jsou k tomu uzpůsobeny," uvedl koordinátor projektu Centra stavitelského dědictví v Plasích Pavel Kodera.

V prostorách hospodářského dvora mohou lidé v současnosti navštívit dvě kovárny, vnitřní a venkovní s dvojvýhní a bucharem a je tam také klempírna. Do jara příštího roku tam ale vznikne ještě truhlářská a tesařská dílna, dílna kameníků, pokrývače, zedníka a cihlárna. V podkroví hospodářského dvora našla nové prostory i městská knihovna.

autoři: Směna ČRo Plzeň , čer
Spustit audio