Hitem mezi ozdobami vánočního stromku jsou voňavé 3D perníčky

6. prosinec 2015

Ozdoby na vánoční stromeček mohou být různé. Někdo dává přednost slaměným výrobkům, někdo třeba obarveným ořechům a další zase nenechá dopustit na elegantní, bohatě zdobené koule. Ty mohou být i z perníku.

K českým Vánocům neodmyslitelně patří tradiční perníčky. Zpravidla provoní celý byt a navodí tu opravdovou vánoční atmosféru. Perníčky sice mohou mít nejrůznější tvary, většinou jsou ale ploché, zdobené bílkovou polevou nebo pečené ve formě s bohatými reliéfy. Nově se ale stále častěji objevují i perníčky trojrozměrné, třeba jako vánoční ozdoba na stromeček ve tvaru koule.

„Tohleto jsou plastické perníky 3D, pečou se na speciálních formách, které jsou vypouklé. Ten perníček se peče vně té formy, nedává se dovnitř, jako se třeba dělají pracny nebo košíčky. Zvenku na tu formu, která se pomaže olejem, se položí perníček a upeče se," vysvětlila postup, jak vytvořit perníkovou kouli, perníkářka Radka Grösslová.

Perníkové koule

Výslednou perníkovou kouli tvoří dvě samostatně upečené polokoule, které se potom slepují dohromady. Forma, díky které je možné vytvořit onen požadovaný vypouklý tvar, vypadá jako jakási naběračka bez úchytky. Dnes už je běžně k sehnání buď na internetu, nebo třeba v domácích potřebách a na vánočních trzích.

Perníkové polokoule je prý lepší zdobit před slepením

Kulaté 3D perníčky mívají kolem pěti, šesti centimetrů v průměru a pečou se stejně dlouho jako ty běžné ploché. Používá se na ně stejné těsto jako na klasické perníčky. Důležité ale je dodržet správný postup.

„Hlavně se nesmí zapomenout potřít ta formička tence olejem nebo nějakým jiným tukem. Nesmí se moc, protože potom se to těsto roztéká, ale potřít se musí, protože jinak by se těsto přilepilo," upozornila Radka Grösslová.

Když se perníček upeče, jsou hrany polokoulí nerovné a nedají se hned spojit. Je tedy ještě nutné je zarovnat a k tomu poslouží klasické kuchyňské struhadlo. Podle perníkářky Grösslové je lepší zdobit ještě před slepením. A jak tedy na to? Tady je postup:

Je lepší, zdobit jenom tu polovičku jednu, protože si ji můžete položit na ubrousek a když zaschne, tak se potom perníček slepuje. Poleva se nanese na tu zbroušenou plochu ve větší vrstvě, než co je zdobení navrch. Na stužce se udělá smyčka a uzlík a ten uzlík se strčí dovnitř té koule, takže tam bude pak jako brzda. Nalepím a přiklopím druhou půlku, hlavně stejně ozdobenou a přimáčknu," popsala podrobně Radka Grösslová.

Poté, co spoj zaschne, je už vánoční ozdoba téměř hotová. Posledním krokem je jen zakrytí spoje, tak aby nepůsobil na kouli rušivě. Zazdobí se třeba vlnkou nebo zoubky, aby ladil s motivem té konkrétní perníkové koule. Teď už je ozdoba hotová, stačí jen zavěsit na stromeček a užívat si vánoční pohody.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio