Biskupství plzeňské zřizuje novou základní školu

8. prosinec 2015

Další základní škola vzniká v západočeské metropoli. Bude církevní a jejím zřizovatelem je Biskupství plzeňské. Zařízení doplní na Plzeňsku současnou nabídku církevních škol.

Nabídku církevního vzdělávání v Plzni rozšíří nová základní škola. V západočeské metropoli už několik let funguje církevní Mateřská škola Kardinále Berana, Církevní gymnázium a ve Spáleném Poříčí na jižním Plzeňsku Církevní střední odborná škola. Dosud chyběla základní škola, kterou teď zřizuje Biskupství plzeňské.

Nová církevní základní škola bude sídlit v Táborské ulici v Plzni na Slovanech, kam se po vystěhování Sportovního gymnázia přestěhuje i Církevní střední odborná škola ze Spáleného Poříčí. Obě tyto školy se spojí v jednu právnickou osobu, a vznikne tak zařízení s novým názvem Církevní základní škola a střední škola Plzeň. S výukou se začne od příštího školního roku, škola teď nabere žáky do první a zároveň šesté třídy.

„Postupně to takhle budeme dělat několik let, že bychom chtěli nabírat vždycky do té jedničky a do šestky, takže v průběhu pěti let bychom měli mít celou školu jedna až devět. Měla by to zůstat svým charakterem malá rodinná škola. Myslíme, že ideální by bylo držet se kolem 24 dětí v ročníku," upřesnila koordinátorka příprav základní školy Kateřina Chejlavová.

Škola klade důraz na etiku, vyznání školáků nerozhoduje

I když se jedná o školu církevní, otevřená je všem zájemcům, bez ohledu na vyznání. Stát má ale na křesťanských hodnotách.

„Chceme, aby se křesťanství projevovalo zejména ve vztazích mezi pedagogy a žáky, pedagogy a rodiči, aby převládala atmosféra respektu a tolerance ve škole," uvedla Chejlavová.

Povinným předmětem od první do deváté třídy bude etická výchova. Volitelným předmětem pak budou základy křesťanství. Škola by navíc chtěla nabídnout i ekologickou výchovu a větší důraz hodlá klást na přírodovědné vzdělávání.

„Střední škola má vlastní akva-teru, to věříme, že pro děti bude atraktivní. Takže bychom je chtěli vzdělávat tímto směrem. Využít i okolí školy a různé ekologické aktivity, které probíhají na střední škole, právě pro žáky naší základní školy," doplnila Kateřina Chejlavová.

Podle průběhu několika informativních schůzek školy s rodiči je zájem o církevní základní školu velký. Mnoho rodičů oceňuje hlavně nabídku etické výchovy a rodinné klima. Navíc se v nové škole nebude ani platit školné, vedení zařízení je totiž přesvědčeno, že vzdělání na křesťanských základech má být dostupné pro každého a nechce tak vytvářet žádnou bariéru, která by mohla být pro některé zájemce nepřekonatelná.

Přihlášky do první třídy přijímá škola do 15. ledna, zápis pak bude 12. února. Termíny včetně formulářů i dalších informací jsou k dispozici na internetových stránkách Církevní ZŠ a SŠ Plzeň

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio