Zbrusu nové venkovní kluziště otevřeli v Nýrsku

20. prosinec 2015

Lidé v šumavském Nýrsku mají nové sportoviště. I když venku nemrzne a nepadá sníh, mohou se bez problémů věnovat ryze zimnímu sportu - a to bruslení.

Nýrsko otevřelo další sportoviště. V době, kdy už nezamrzají řeky ani rybníky a lidé za bruslením musejí dojíždět na stadiony do větších a vzdálenějších měst, postavilo město nové nezastřešené kluziště. Přišlo zhruba na 15,5 milionu korun a další 4 miliony pak stálo vybavení. Radnici pomohla evropská dotace, která pokryla 85 procent nákladů. Návštěvníky kromě profesionálně upravené ledové plochy určitě hodně potěší i vstupné, kluziště je totiž zdarma.

„Je to úplně skvělé a vzhledem k tomu, že dnešní mládež tráví většinu času u počítačů a u televize, tak je to úplně perfektní, že můžeme ten čas využít i takhle. Jelikož můj syn hraje hokej za Klatovy a je mu sedm let, tak sem budeme chodit pilně trénovat," uvedla jedna z přítomných prvních bruslařek a hokejová rozhodčí Radka Růžičková.

Obyvatelé Nýrska si v minulých letech moc zabruslit nemohli. Bruslit se tam totiž dalo jen tehdy, když zamrzl místní rybník. Nejbližší stadiony jsou v Klatovech, Sušici a v Domažlicích, muselo se do nich dojíždět. Nové kluziště v Nýrsku je také vybaveno speciální technologií, díky které se dá bruslit i při poměrně vysokých teplotách.

„Je tady namontovaná technologie, která dokáže udržet led zhruba do těch deseti, jedenácti stupňů. Myslím si, že dokážeme pokrýt to období zhruba od začátku prosince někdy do půlky března," řekl starosta Nýrska Miloslav Rubáš.

Kluziště není určené profesionálním sportovcům

Úpravu ledu v současné době zajišťují pracovníci technických služeb. Radnice pro tyto účely nakoupila rolbu a brusku. Mantinely obehnaná ledová plocha o rozměrech 45 x 22 metrů, ale není určená ani vhodná pro profesionální hokej.

„Je to kluziště určené pro širokou veřejnost. Chceme, aby v prvních letech došlo k co nejmasovějšímu využívání tohoto sportoviště. Počítáme s tím, že v dopoledních hodinách bude naplněno jednotlivými školami nejen nýrskými, ale i školami z blízkého okolí. Samozřejmě veliký prostor bude mít veřejnost, která bude mít bruslení zadarmo celé odpoledne zhruba do pěti, do půl šesté každý den," vysvětlil Miloslav Rubáš.

Po většinu času tedy bude možné kluziště využívat naprosto bezplatně, pouze večer si mohou plochu za zhruba 200,- až 250,- korun na hodinu soukromě rezervovat skupinky lidí. Využití prostoru kluziště navíc není omezeno jen na zimní měsíce, lidem bude k dispozici celoročně.

„Je využitelné v podstatě pro všechny míčové hry, pod ledem jsou vidět i čáry, kde je namalovaný florbal, kde je namalovaný i tenis, myslím si, že tam je i volejbal," uvedl starosta Rubáš.

Nýrsko do sportovního zázemí v posledních letech investuje. Postavilo už například in-line dráhu a letos také zahájilo přípravu na rekonstrukci koupaliště, ta má skončit v roce 2017. Definitivně hotovo ale není ani v případu kluziště, připraveny jsou patky pro případné budoucí zastřešení. Kdy a jestli vůbec to bude, záleží ale na financích.

Nové venkovní kluziště v Nýrsku je otevřené každý den, přesná provozní doba bude k dispozici například na webových stránkách městského informačního centra.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio