První miminko roku 2016 v Plzeňském kraji se narodilo v Klatovech

1. leden 2016

Šest minut po půlnoci se dnes v Klatovské nemocnici narodilo v regionu první letošní miminko, holčička i maminka jsou v pořádku.

Mezi první děti narozené v Česku v roce 2016 patří holčička, která přišla na svět v Klatovské nemocnici. Miminko je současně prvním dítětem narozeným letos v Plzeňském kraji. Podle lékařů byl porod rychlý, přestože maminka rodila poprvé.

„Holčička dostala jméno Klotilda, váží 3590 gramů a měří 50 centimetrů. Porod byl spontánní a holčička i maminka jsou obě v pořádku," uvedl Jiří Kokoška, mluvčí Zdravotnického holdingu spravujícího nemocnice v Klatovech, Domažlicích, Rokycanech a Stodu.

Druhé letošní dítě se v plzeňském hejtmanství narodilo třináct minut po půlnoci na gynekologicko-porodnické klinice ve Fakultní nemocnici Plzeň. V celé České republice je prvním dítětem roku 2016 holčička z havířovské nemocnice na Karvinsku. Alice přišla na svět minutu po půlnoci. Měří 48 centimetrů a váží skoro tři kila.

Kromě Alice a Klotildy se krátce po půlnoci narodily děti také na Vysočině, v Královéhradeckém kraji a také v Praze. Ve středních Čechách museli novoroční miminko odrodit záchranáři v sanitce. Letos si víc na svět pospíšila děvčata. Chlapci byli prvními dětmi nového roku v pěti krajích a holčičky v devíti.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio